Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Archiwizowanie zdjęć

Archiwizowanie zdjęć
Autor Wiadomość

kocoor 
milczek
Sylwester Kocot


Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 153
Skąd: Namysłów

Wysłany: 2010-11-05, 20:50   Archiwizowanie zdjęć

Jakich programów używacie do archiwizacji zdjęć?
Szczerze powiem ,że mam na dysku niezły burdel, próbuję to jakoś okiełznać i dzielić tematycznie, ale najczęściej wszystko laduje w jednym worku pod datą robienia zdjęć.
I z czasem zapominam co kiedy robiłem, a jak szukam to znajduję to czego szukałem tydzień temu.
Jak sobie z tym radzicie? Dzielicie od razu tematycznie, opisujecie jakś szczególnie nazwę foderu z zawartością z sesji, czy jescze jakoś inaczej.
W tej chwili używam canonowskiego DPP ale część zdjęć mam w rawach nieobsługiwanych przez ten program i posiłkuję sie innym, co mnie trochę wkurza.
Któryś tam PS ma odpowiednie wtyczki ale mnie nie stać. :-/
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4147
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-05, 22:21   

ja robie date i gatunki ktore akurat sa w tym danym katalogu
ale niekiedy tez musze sie naszukac
uzywam ACDSee najnowszy rawy bardzo szybko czyta
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2010-11-06, 07:58   

Do przeglądania stosuję canonowskiego ZoomBrowsera. Jako, że w katalogu głównym przechowuję wszystkie zdjęcia, zrobiłem podział katalogami na lata, wewnątrz których mam kolejne katalogi których nazwy zaczynają się od daty, później własna nazwa nawiązująca do wydarzenia. Oprócz tego do zdjęć przyrodniczych mam pozakładane katalogi: Ptaki, Ssaki itd. Wewnątrz nich już dodatkowe katalogi z nazwą gatunku. Całość przechowuję mając po 1 kopii na 2 dyskach zewnętrznych.
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-11-06, 11:35   

Ja rowniez uzywam programu canona,mam opisane foldery ptaki,zwierzeta itp.wrzucam wszystkie nowe zdjecia do folderu o nazwie nowe a pozniej segreguje je i wrzucam do poszczegolnych plikow no i oczywiscie kopia na zewnetrznym dysku gdyby cos sie z kompem stalo. Nie musze dlugo szukac tego co chce bo kazdy folder mam opisany i wiem co w nim jest.
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4147
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-06, 14:55   

ja kopie robie na dysku w kompie
i na zewnetrznym uzadzeniu 2 kopie mam tam 4 dyski po 2TB


ktory po zgraniu fotek jest odlanczane zasilanie i kable sieciowe
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Schadok 
milczek
Marek Schackemy "na zawsze z nami"



Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 128
Skąd: Siemianowice Śląskie

Wysłany: 2010-11-07, 18:59   

U mnie podobnie jak u Marka dysior zewnętrzny,z folderami gatunków,po zrzucie odłączony ;-)
_________________
www.marekschackemy.netgaleria.pl
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4147
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-07, 19:24   

jakby kogos dyski hdd interesowaly lub skrzyneczka do backupow to zapraszam do gieldy sprzedam :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2010-11-08, 15:05   

Ja fotki trzymam na kilku dyskach zewnętrznych. Nazwy katalogów to daty zrobienia zdjęć, pamiętam mniej więcej kiedy zrobiłem daną fotkę więc długo nie szukam. U mniej problem polega na tym że przeważnie nie chce mi się od razu kasować w aparacie nieudanych fot i wszystko wrzucam na dysk. Do usunięcia teraz mam pewnie z kilkadziesiąt a może więcej giga gniotów.
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2010-11-09, 12:51   

Marcin Stefańczyk, to podeślij mi te giga gnioty. Coś tam pewnie wynajdę ;-)

A tak w temacie, tu u mnie katalogi gatunkowe. W środku katalog z datą sesji [zdjęcia których nie zdecydowałem się usunąć - RAW]. W środku katalogi JPEG z wywołanymi RAWami.
Jako że dydków zewnętrznych się jeszcze nie dorobiłem, od czasu do czasu wypalam zdjęcia na płyty.
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

AndrzejO 
niemowa
AndrzejO



Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 49
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-19, 00:03   

Właśnie kilka dni temu przestał mi działać dysk zewnętrzny na którym trzymałem wszystkie zdjęcia...miał 2,5 roku... na szczęście mam zasadę, że na karcie w aparacie trzymam najlepsze fotki....mam ich obecnie 160...może mało...ale zrobię lepsze:)...w kompie też mam sporo,,,od kilku dni przerzucam jednak wszystko na płytki DVD...ten dysk chyba dam do elektronika...może naprawi?
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4147
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-19, 00:08   

dyskow sie nie naprawia
szkoda pieniedzy
a co sie konkretnie stalo z nim??
mozna jedynie na wlasna reke wymienic elektronike jesli padla i odzyskac dane a potem do smieci
plyty dvd niby rozwiazanie ale niewiesz na jaka partie trafisz i po 2 latach odtwarzacz nie odtworzy ci juz plikow
jedye rozwiazanieto podwojne kopie na dyskach
ktore odpinamy od napiecia jesli juz zrobimy kopie
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2010-11-20, 14:13   

AndrzejO, mnie też padł dysk w laptopie. Na szczęście miałem kopie na 2 dyskach zewnętrznych. Mimo to jak serwisowałem swój sprzęt to odzyskali mi dane z dysku całkiem za darmo, a wiem że coś takiego sporo kosztuje.

szycho, te gnioty nie nadają się do niczego ;-)
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

Robert Bijas 
niemowa
salmo45



Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 4
Skąd: Zwierzyniec

Wysłany: 2011-02-20, 11:33   

Ja mam tak, Folder NP D300s potem folder z datą i opisem gdzie i co. Najlepsze kadry mają nazwy danego gatunku czy miejsca czy budowli. Kopia na zewnętrznym dysku i na DVD Gold Emtec lub Verbatim w dwu egzemplarzach, foty przebrane raczej.Niektóre z fot są na papierze i schowane.
 
 

Krzysztof S 
milczek
Krzysztof Sztaba


Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 187
Skąd: Chocianów

Wysłany: 2011-02-20, 12:56   

A co o tym sądzicie:

http://allegro.pl/najbezp...1454644998.html

Ludziska rzucili się jakby za darmo dawali
_________________
www.krzysztofsztaba.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4147
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-02-20, 13:08   

Jak to czytam to maja niezlego marketingowca
Dlamnie juz na samym wstepie brakujs usb3
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2011-02-20, 14:11   

Jest niewiele drożej z USB 3
http://allegro.pl/transce...1457928177.html
 
 

comatus 
milczek
Piotrek Kendzierski



Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 137
Skąd: Gdynia

Wysłany: 2011-02-20, 14:55   

Ja zastanawiam się nad zewnętrznym dyskiem USB. Możecie polecić coś sprawdzonego i pewnego za rozsądne pieniądze?
_________________
www.piotrkendzierski.pl
 
 
 

Mirosław Matus 
niemowa
Mirosław Matus


Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 78
Skąd: świętokrzyskie

Wysłany: 2011-02-20, 22:21   

Dwa lata temu miałem awarie dysku twardego na którym trzymałem wszystkie rawy. Zapomniałem zrobić kopie na dvd i 1,5 roku ciężkiej pracy poszło na marne, przetrwały jakieś male pliki jpg umieszczone w galeriach internetowych :-(
Teraz mam 4 kopie wszystkich zdjęc na dyskach HDD i płytach dvd (2 na hdd + 2 na dvd)trzymane w różnych miejscach zamieszkania. Za jakiś czas zrobie kolejne kopiowanko.
 
 
 

Nemeo
milczek
Artur Michalak


Dołączył: 07 Lut 2010
Posty: 123
Skąd: Silesia

Wysłany: 2011-02-21, 18:43   

Chodzi mi po głowie dysk sieciowy QNAP TS-419P+ czy ktoś takowy używał i może napisać kilka zdań o nim.
Głównie chodzi mi o prostotę konfiguracji i użytkowania.
_________________
www.arturmichalak.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4147
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-02-21, 19:43   

ja mam w domu ten model QNAP TS-459 PRO+ oprogramowanie jest banalne poradzisz sobie spokojnie z tym a saport maja na skaypie
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

fotosc
gaduła okrutna
Sylwester Cwalinski


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 1292
Skąd: USA / NJ / Lomza

Wysłany: 2011-02-22, 17:28   

ja segreguje latami , miesiacami i potem foldery , zawsze ulatwia odnalezienie , choc tez nie jest to latwe , kiedys tez ten sam problem mialem :)

a zdjecia przegladam w PS:)
_________________
,gdyby zwierzeta potrafily stworzyc religie czlowiek bylby diablem
 
 

Wlodeks 
gaduła



Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 582
Skąd: południowa Wielkopolska

Wysłany: 2011-03-09, 18:27   

Dorzucę do tego tematu: co powiecie o szybkim zrzucaniu zdjęć z karty aparatu podczas wyjazdów, takich dłuższych, myślę o wyprawach kilku- kilkunastodniowych? Myślałem o tablecie jako o urządzeniu do magazynowania fotek. Ale ostatnio wpadło mi w ręce coś takiego: Hyperdrive colorspace UDMA z dyskiem o pojemności nawet 500 GB. Czy ktoś już może używał tego sprzętu???. Chyba to lepsze od kilku kart o dużej pojemności?? :klup2:
_________________
www.wlodeksmardz.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4147
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-03-09, 18:54   

Cytat:
Myślałem o tablecie jako o urządzeniu do magazynowania fotek

tablet chyba do czego innego sluzy ?
chyba ze chodzi ci o cos innego ??

mowisz o tej zabawce ?
http://fotografwpodrozy.p...olorspace-udma/

fajna zabawka ale
uzywalem pare lat temuprawie wszystkie wersje digitmate od 1 do 4 ki i w dobie kart 1gb 2gb 4gb max fajna sprawa tylko ze zgranie 4 trwalo to z 15-20 min bateria wytrzymywala do 60 min chyba max
a w dobie kart 32-64 gb a wiekszosc kart to 32 gb umnie nie ma szans zeby zgrac w budzie chociaz jedna
chyba lepiej netbooka kupic taniego i czytnik kart
takie jest moje zdanie
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Wlodeks 
gaduła



Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 582
Skąd: południowa Wielkopolska

Wysłany: 2011-03-09, 19:05   

Marek! tak, o tym myślałem, nie o tym, by zgrywac w budzie, bądź w szeroko pojętym terenie, ale np. po przyjściu, na koniec dnia. Na jednodniową sesję to mam wystarczające zaplecze w aparacie, ale co po kilku dniach??nie ma dojscia do kawiarenki internetowej, nie ma CD, nie ma zgrywania :cry: ten Hyperdrive ma sporą pamięć i kilka wejść dla róznych kart, Nie powiem, bo mały, nie zabiera dużo miejsca w bagażu, to też jego przewaga. Ale skoro uważasz, że lepszy notebook,,,,Nie wiem co lepsze :klup2: :klup2:

[ Dodano: 2011-03-09, 18:06 ]
Może jeszcze ktoś coś podpowie??? :->
_________________
www.wlodeksmardz.pl
 
 

Cerberiusz 
niemowa
Mikołaj Leszczyński



Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 71
Skąd: Celestynów (Maz. Park Kraj.)

Wysłany: 2011-03-09, 19:17   

Opowiadałbym się za rozwiązaniem Marka, tym bardziej, że netbooka wykorzystasz także do innych celów. No i cena fotobanku:
Cytat:
Cena: od 1099 zł (sama obudowa), 1399 zł (z dyskiem 250 GB), 1599 zł (z dyskiem 500 GB)

trochę duża. Za mniejsze można kupić wspomnianego netbooka.
_________________
www.mikolajleszczynski.pl
 
 
 

Pawik 
milczek
Paweł Wacławik



Dołączył: 11 Lis 2010
Posty: 112
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2011-03-10, 23:37   

A ja mam i sobie chwalę :-) ! Digimate były faktycznie wolne i wystarczała im bateria na bardzo krótko, ale można było ją wymieniać w łatwy sposób. To cacko jest inne. Mega szybkie w zgrywaniu i bateria wystarcza na wiele Gb zgrywania. Zaleta - małe, w plecaku nie waży tyle co netbook i w budzie jak znalazł do zgrania fot! Można nawet karty zgrywać siedząc po pas w wodzie. Wiem bo kiedyś to robiłem :-) !
_________________
www.pawelwaclawik.pl
 
 

Wlodeks 
gaduła



Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 582
Skąd: południowa Wielkopolska

Wysłany: 2011-03-11, 07:39   

Paweł, dzięki)))chodzę koło tego Hyperdriv,a i ciągle mam dylemat czy go kupić. Koledzy wyżej odradzali, ale mnie dalej podoba sie jego mały wymiar, to duza zaleta, notebook to dodatkowe kiligramy w plecaku((( Chyba się zdecyduję;-))
_________________
www.wlodeksmardz.pl
 
 

Krzysztof S 
milczek
Krzysztof Sztaba


Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 187
Skąd: Chocianów

Wysłany: 2011-03-11, 16:32   

Obstawiałbym komputer.

Jak bywałem w puszczy zdarzało się, że miałem obfotografowany gatunek chrząszcza i przestawałem na pewnej ilości zdjęć. Dopiero po obejrzeniu na kompie w domu okazało się, że wszystkie zdjęcia są marnej jakości. Gdybym to sprawdził na miejscu, mógłbym poprawić, bo była taka możliwość.

I jeszcze wieczorkiem nasycić oczy przyniesionymi zdjęciami po dobrym browarku :-D
_________________
www.krzysztofsztaba.pl
 
 

Wlodeks 
gaduła



Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 582
Skąd: południowa Wielkopolska

Wysłany: 2011-03-11, 18:41   

Chyba zdecydyuje się na Hyperdriva, Paweł mnie przekonuje, nie lubiędźwigac ciężarów,,,,, ;-) ale dzięki wszystkim za cenne uwagi :->
_________________
www.wlodeksmardz.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak