jak na Krowie Bagno to słabiutko, spodziewałem się większej ilości orlików w tym clangi, i błotniaków
[ Dodano: 2011-08-30, 17:17 ]
Dzisiaj 30.08.2011 "wyprawa mornelowa" wspólnie z S. Aftyką zakończona sukcesem, 1-sza udokumentowana obserwacja 12 ptaszków na Lubelszczyźnie !!!, szczegóły i foto później; mornele na wschodzie to jest coś !
akurat tą samicę ostro fotografowałem (bez AF, dużo zdjęć, będę wyciągał jak sądzę cuda z tej przypadkowej sesji )
[ Dodano: 2011-09-06, 21:45 ]
jeszcze dodam że obserwacje w pow. tomaszowskim 03.09.2011 z Sylwkiem Aftyką, natomiast 04.09.2011 również z Sylwkiem, a samiczka stepowca już moja sama robota. pzdr
Obserwacje z ostatniego tygodnia:
trasa okolice Kraśnika i Brześca(w okolicy jakieś stawy przy głównej drodze) i pola
5.09
gawron i kawka nl po drodze na polach mnóstwo
bocian biały
na stawach co dojrzałam to kaczki nie oznaczone,perkozy,mewy
czajki na polach
Rz.Bug/Dubienka ten sam dzień
orlik krzykliwy cn 4
myszołów cn 4
brodzien piskliwy
czapla siwa
jaskółki
Husynne 6.09
łyska-cn 300os
łabędz niemy cn 40os
zimorodek
czapla siwa
drapol nie zidentyfikowany coś o sylwetce krogulca
Husynne 7.09
łabędz niemy cn 30os
Uhańka
czapla siwa
Rz.Bug/Dubienka
zimorodek
orlik krzykliwy
czapla siwa
wieś Radziejów
czapla biała 2os
drobnica sikorki,trznadle,szczygły,kwiczoły,szpaki
A trza było odwiedzic resztkę rodziny,która jeszcze tam zyje i pomieszkać w 19 wieku gdzie kibel jest na świerzym powietrzu z lokatorami a o reszcie nawet nie będe pisać:)
Tereny piekne ale wiosną a nie teraz.
Na minus już od kilku lat jest wiosną meszka co może człowieka do szału doprowadzić a teraz komary te pieruny chyba wogole nie śpia cały dzień wysysają krew
Miałam wiecej zwiedzić ale kuzyn niewiele wie o terenach przyrodniczych a zapomniałam napisać do kogoś kto zna te tereny.Torfowiska to tylko tablice poczytałam bo mieszkancy nie potrafili powiedzieć gdzie jest jakiś parking lub jakies ścieżki a mieszkali na obrzezu rezerwatu
A trza było odwiedzic resztkę rodziny,która jeszcze tam zyje i pomieszkać w 19 wieku gdzie kibel jest na świerzym powietrzu z lokatorami a o reszcie nawet nie będe pisać:)
Tereny piekne ale wiosną a nie teraz.
Na minus już od kilku lat jest wiosną meszka co może człowieka do szału doprowadzić a teraz komary te pieruny chyba wogole nie śpia cały dzień wysysają krew
łojtam łojtam, nie przesadzaj !:)
Witam, ciekawsze obserwacje z weekendu na dzikich polach, w doborowym towarzystwie
10.09.2011 Rokitno, gm. Ulhówek, pow. Tomaszowski obs. razem z G. Potakiewicz i P.Szewczyk
Mornel - 9 (znaleźli chwilę wcześniej - Przemek Stachyra i Wiaczesław Michalczuk) - jest to czwarte tej jesieni stanowisko z mornelami na Lubelszczyźnie (2-gie na Zamojszczyźnie) !!!
Kulik wielki - 11
Czajka - ok.240
Krzewica, gm. Ulhówek, pow. Tomaszowski obs. razem z W. Michalczuk, G. Potakiewicz, P. Stachyra, P. Szewczyk, S. Śliwiński
Żuraw - 10
Bocian czarny - 2
Bocian biały - 2
Siewka złota - ok.340
Kulik wielki - ok.20
Błotniak łąkowy - 1 f
Oserdów, gm. Ulhówek, pow. Tomaszowski obs. razem z G. Potakiewicz, P.Szewczyk, S. Śliwiński
Drzemlik - 1
Kobczyk - 2 juv.
Kurhannik - 1 juv.
Kulik mnejszy - 1
11.09.2011 i tu już mnóstwo ludzi (12) i aut Krzewica, gm. Ulhówek, pow. Tomaszowski
Czajka - różne szacunki ok.1500 - 2000 os.
Batalion - kilkanaście
Siewka złota - kila (dziesiąt, set)...
Szpak - mnóstwo (kilka tysięcy)
Ekstra widoki ptactwa na polach, które niczym sardynki tudzież tuńczyki (oczywiście analogicznie w wodzie) po wzbiciu się w powietrze robiły niezły kocioł zmieniający co rusz kierunek lotu ))
możliwe, że o czymś zapomniałem;
poniżej jakieś tam dokumenty - kurhan i lecące wspólnie kulik wielki/kulik mniejszy; zdjęcia ludzkie i widoczki może potem
no Marcinie poszalałeś gratuluje i jestem pełen podziwu!
empeurka [Usunięty]
Wysłany: 2011-09-17, 21:12 Nowa strona LTO - Lubelskiego Towarzystwa Ornitologicznego
zapraszam do odwiedzania nowej odsłony strony LTO - Lubelskiego Towarzystwa Ornitologicznego,jesteśmy w rozruchu, ale już mamy aktualne obserwacje gatunków ciekawych z naszego punktu siedzenia oraz widzenia
adres: www.lto.org.pl
zapraszam
Marcinie, super ptaki na Waszym terenie. A to w końcu dość blisko od Warszawy ... Może sie wybiorę? Tylko te cholerne korki przy powrotach week-endowych na wjeździe do W-wy. Nie do wytrzymania!
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
empeurka [Usunięty]
Wysłany: 2011-09-18, 18:24
Zapraszam wszystkich do odwiedzania naszego regionu, chętnie posłużę pomocą, co gdzie kiedy i jak; aktualne obserwacje - na www.lto.org.pl
Nasz region ornitologiczny - http://lto.org.pl/kartoteka_mapa.html
no i zapraszam na stronę: http://www.turystyka.lubelskie.pl/
... nasz region jest regionem zwanym - Lubelszczyzna, koniec Polski, koniec świata ))
Marcinie koniec polski to w szczesliwym miejscu mieszkasz
bylem w tym roku w bieszczadach na koncu polski mega miejsce blisko granicy 5 km w las cudne miejsce to wydaje mi sie wiekszym koncem polski
Marcinie koniec polski to w szczesliwym miejscu mieszkasz
bylem w tym roku w bieszczadach na koncu polski mega miejsce blisko granicy 5 km w las cudne miejsce to wydaje mi sie wiekszym koncem polski
no widzisz, a ja chciałbym mieszkać na Pomorzu.. nie doceniamy tego co u nas normalne, cieszymy się z rzadkości (regionalnych), które są normą gdzie indziej...; nasz region przyciąga Wschód... to pokręcone jest
Fajnie to napisał o naszych rzadkościach Waldek Gorgoła:
http://forum.przyroda.org...,615.htm#395962
pozdrawiam
empeurka [Usunięty]
Wysłany: 2011-10-15, 19:13
15.10.2011
Garbów (mały stawik przy hotelu Dwór Lwowski)
Świstun - 2
Krzyżówka - ok.150
widać, że ptaki uciekły w środku tygodnia, gdy złapał lekki mróz na Lubelszczyźnie.
empeurka [Usunięty]
Wysłany: 2011-10-26, 17:39
26.10.2011Zalew Zemborzycki popołudniowy krótki wypad
nur czarnoszyi - 2
gęś białoczelna - 1ad 1juv
świstun - ok. 30
no a z mew to najciekawsza chyba mewa trójpalczasta - 1 juv
(więcej zdjęć wkrótce na www.lto.org.pl)
dzisiaj 29.10.2011 z ciekawszych w dolinie rzeki Wieprz i płn. okolicy :
Ryki (obs. z S. Aftyka)
br. śniady - 79
b. zmienny - 15
kwokacz - 11
zausznik - 1
rożeniec - 2
krakwa - 4
Jagodne (obs. z S. Aftyka)
łabędź czarnodzioby - 7 ad.
mewa żółtonoga - 1 juv.
g. zbożowa - ok. 50 os.
Przytoczno (obs, z S. Aftyka, Ł. Dawidowicz, K. Kasperek, S. Śliwiński)
łabędź czarnodzioby - 29 ( 19 ad. 10 juv.) fajne, tokujące ( więcej na www.lto.org.pl )
czeczotka - 1 (pierwsza tej jesieni)
g. zbożowa - 10
g. białoczelna - 32
rożeniec - 14
u nas bewik jest częstszy aniżeli łabędź krzykliwy; bewiki zmieniły trasy migracji i walą przez nasz region, przez środkową Europę, będą pewnie częściej obserwowane; bewik z nadajnikiem był u nas rok wcześniej (Krasne, Żelizna) mniej więcej w tym samym czasie; zdjęcia - no akurat mierne mam foty, bo obserwacyjne (jechałem na 500 mm, w świetle jak widać), ale załączę -