Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Nowy PC

Nowy PC
Autor Wiadomość

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2013-03-12, 16:17   Nowy PC

Miałem wymieniać monitor, ale koleje losu sprawiły, że będę musiał zacząć od kompa.
Jako laik w dziedzinie 'jaki masz komputer?' zwracam się do kolegów obytych w temacie o propozycje konfiguracji PC.
Punkt wyjściowy - procesor i5 i budżet +/- 2500pln.
Do czego? Tak ogólnie do pracy na dokumentach tekstowych i zdjęciach.
Będę bardzo wdzięczny za propozycje.
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-03-12, 16:43   

rozumiem ze z obudowa i zasilaczem plus dyski twarde i napedy blurey ?? nic ze starego nie wykorzystasz?
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2013-03-12, 16:52   

Ze starego, podkreślam starego, to już raczej nic nie będzie się nadawało. No może dysk ,3" 160GB. Obudowa chyba musi być nowa [większa] - z czasem planuje dorzucić jakąś grafikę. Blue-ray? - raczej nie.
W zasadzie cały będzie nowy. Nie!!! Klawiatura i myszka będą stare ;-) Na te dwa komponenty starego zestawu zdecydowanie nie narzekam ;-)
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-03-12, 17:04   

ten dysk to mozesz juz chyba wyautowac do niczego sie nie nadaje a szukanie plyty glownej z portami ide nie ma najmniejszego sensu teraz wszysto chodzi na sata
blurey nie brzmi groznie to teraz normalny naped
rozumiem ze jak teraz niechcesz grafiki toma byc zintegrowana na plycie
i7 ma zintegrowana karta graficza i chodzi to naprawde dobrze duzo lepsze alr ogranicza nas niestety kasa chyba ze jeszcze masz jakies zaskorniaki ?? :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2013-03-12, 20:57   

Zdaje sobie sprawę, że wszystko będzie już nowe. No i kasa - 3k to byłby maks.

Robiłem konfigurację online [na zasadzie pokaż kompatybilne]:
Procek: Intel Core i5 3570K 4x3.40 GHz BOX (LGA1155, 6MB, HD4000, 77W)
Płyta: Asus P8Z77-V LX2, Z77, VGA, DDR3, SATA3, Raid, USB 3.0, GBLAN, ATX, LGA1155
Pamięci: DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX (2x4GB, DualDDR, CL9)
Dysk: WD 1TB, SATA-III, 64MB, 7200obr/min, (WD10EZEX) Blue
Nagrywarka: Asus DRW-24B5ST Black SATA
Obudowa: Antec One USB 3.0 (bez zasilacza)
Zasilacz do obudowy ATX 530W be quiet Pure Power BQT-L7-530W
System oper.: Microsoft Windows 8 64Bit PL OEM
= 2645pln [źródło gral.pl]

Co o tym myślisz?
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-03-12, 21:09   

do tego jeszcze pomysl o systemowym dysku
OCZ RevoDrive PCIE 230GB 530MB/s 450MB/s 70k
mozna znalesc cos tanszego o jakies 200 zl ale bedziesz Tomku zadowolony
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2013-03-12, 21:20   

W sumie o sdd nie myślałem. Muszę zrobić jakiś research.
Taki - Kingston SSDNow V300 120GB SSD, 2.5", SATA3 - da radę?
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-03-12, 21:28   

to poszukaj jesli juz musisz zaoszczedzic cos z OCZ
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

evilseed 
milczek
Kamil Wilkos



Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 160
Skąd: Kraków

Wysłany: 2013-03-12, 22:44   

Dobry zestaw :) Asus ma dobry serwis i kiedyś jak piorun walnął w kompa to mi naprawili płytę główną na gwarancji :mrgreen: Warto pomyśleć o tym ssd jako partycję pod system i też polecam OCZ
_________________
Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2013-03-12, 22:56   

Nie mam zielonego pojęcia o czym piszecie :roll:
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-03-12, 23:25   

OCZ Marcin to firma ktora robi dobre dyski ssd chyba najlepsze :) bo ich parametry niektorych modeli to 1500 mb/s odczyt
1300 mb/s zapis

wiec to mega szybkie dyski
ja mam deczko wolniejsze :)
i stawianie dzisiaj systemu na talerzach nie ma najmniejszego sensu
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

fotosc
gaduła okrutna
Sylwester Cwalinski


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 1292
Skąd: USA / NJ / Lomza

Wysłany: 2013-03-13, 14:24   

ja mysle cos takiego kupic :-)

http://www.amazon.com/Len...m/dp/B00ASJHO3O
_________________
,gdyby zwierzeta potrafily stworzyc religie czlowiek bylby diablem
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-03-13, 15:56   

tylko ladnei Sylwek wyglada jesli cie takie zabawki kreca to zawsze mozesz jakiegos maca sobie kupic desing duzo lepszy :)

nie kreci mnie tez pomazana matryca mazac moge po moim ipadzie ale nie po monitorze
bebechy z niego nie powalaja
jednym slowem szkoda kasy
wiesz gdzie dzwonic na skeypa :) pogadamy
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

evilseed 
milczek
Kamil Wilkos



Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 160
Skąd: Kraków

Wysłany: 2013-03-13, 22:54   

A mnie by chyba ręce od machania po tak dużym ekranie bolały :mrgreen:
_________________
Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.
 
 

fotosc
gaduła okrutna
Sylwester Cwalinski


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 1292
Skąd: USA / NJ / Lomza

Wysłany: 2013-03-15, 17:04   

evilseed napisał/a:
A mnie by chyba ręce od machania po tak dużym ekranie bolały :mrgreen:


ja to z lenistwa bym tego nie robil :mrgreen: , mozna myszke podpiac :mrgreen:
_________________
,gdyby zwierzeta potrafily stworzyc religie czlowiek bylby diablem
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-03-15, 20:39   

to po co przeplacac za matryce dotykowa lepiej zainwestowac w matryce IPS :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-09-29, 15:50   

Prosiłbym o podpowiedź gdzie pewnie,w przystępnych cenach można skonfigurować PC i żeby od razu złożyli zestaw? Jedno ze źrodeł, króre sprawdzałem to wspomniany wyżej przez Szycho gral.pl ale nie mogę znaleźć informacji czy składają zestaw.
Inne pytanie to jaką płytę główną wybrać?Czy prawdą jest że do obróbki zdjęć nie jest potrzebna jakaś super karta graficzna a dużo większe znaczenie ma procesor,ram,i szybki dysk? Jeden ze znajomych poleca obudowy master cooler,które mają w niektórych przypadkach kilka wentylatorów wmontowanych. Czy te wentylatory wystarczająco chłodzą podzespoły czy trzeba dokupować oddzielnie wentylator?
Za dużo pytań mam bo ciemna magia dla mnie co wybrać a chciałbym mieć jak najbardziej optymalny zestaw pod obróbkę zdjęć i video.
Kwota którą mam zamiar przeznaczyć to jakieś 7-8 tys złotych na sam PC. Monitor już mam zamówiony Dell 2713 H
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-09-30, 08:51   

Aquila napisał/a:
Czy prawdą jest że do obróbki zdjęć nie jest potrzebna jakaś super karta graficzna a dużo większe znaczenie ma procesor,ram,i szybki dysk

Może do obróbki zdjęć to tak ale do video ma duże znaczenie karta graficzna. ;-)
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2013-09-30, 14:15   

Aquila napisał/a:
Prosiłbym o podpowiedź gdzie pewnie,w przystępnych cenach można skonfigurować PC i żeby od razu złożyli zestaw? Jedno ze źrodeł, króre sprawdzałem to wspomniany wyżej przez Szycho gral.pl ale nie mogę znaleźć informacji czy składają zestaw.
Inne pytanie to jaką płytę główną wybrać?Czy prawdą jest że do obróbki zdjęć nie jest potrzebna jakaś super karta graficzna a dużo większe znaczenie ma procesor,ram,i szybki dysk? Jeden ze znajomych poleca obudowy master cooler,które mają w niektórych przypadkach kilka wentylatorów wmontowanych. Czy te wentylatory wystarczająco chłodzą podzespoły czy trzeba dokupować oddzielnie wentylator?
Za dużo pytań mam bo ciemna magia dla mnie co wybrać a chciałbym mieć jak najbardziej optymalny zestaw pod obróbkę zdjęć i video.
Kwota którą mam zamiar przeznaczyć to jakieś 7-8 tys złotych na sam PC. Monitor już mam zamówiony Dell 2713 H
Na gral'u składają kompy - to na pewno. Ja poszedłem inną drogą. Zakupiłem bebechy do kompa w jednym ze sklepów internetowych,a do składania zaprosiłem brata (miał firmę IT) i przy piwku włożyliśmy wszystko do pudełka. Może masz kogoś w okolicy, kto się na tym zna.
U siebie w zestawie nie mam karty graf. Tzn mam zintegrowaną z prockiem. Do tego trochę pamięci RAM i PS śmiga aż miło. W ogóle wszystko mi śmiga aż miło biorąc pod uwagę rzęcha jakiego miałem wcześniej :mrgreen:
Fakt, jakbym teraz miał się do tego zabrać, to na pewno zainwestowałbym w dysk SDD na system i programy.
Tak czy siak, 7/8 tysia na kompa... o rany już mnie fantazja poniosła ;-)
Karol to razem z oprogramowanie czy tylko hardware?
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-09-30, 15:13   

szycho napisał/a:
Karol to razem z oprogramowanie czy tylko hardware?

Tomek-tylko hardware +system operacyjny.

1. Procesor: Intel Core i7 3930K 6x3.20 GHz BOX (LGA2011, 12MB)
2.Wentylator: Scythe Katana 4
3. Płyta główna: Asus RAMPAGE IV EXTREME, X79, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, FW, ATX, Core i7
4. Napęd FDD: Nie wybrano produktu
5. Pamięci: DDR3 32GB 1866MHz Corsair Vengeance XMP (4x8GB, QuadDDR, CL10)
6. Dysk twardy: OCZ 240GB SSD, 2.5", SATA/600 550MB/s, 500MB/s Vertex3
7. Nagrywarka: Asus DRW-24B5ST Black SATA
8. Karta dźwięk.: Realtek ALC898 (zintegrowany/a)
9. Karta sieciowa: Tak (zintegrowany/a)
10. Karta graficzna:GeForce GTX760 Asus 2048MB, DDR5, DP, HDMI, 2xDVI, PCI-
11. Obudowa:
Nie wybrano produktu

13. Klawiatura:
Logitech Wireless Desktop MK220
14. Mysz:
M150 Laserowa bezprzewodowa (komplet z klawiatura)
15. System oper.: Nie wybrano produktu

Inne dodatki:
Asus Standard 10/100Mbit, PCI
19.
Inne dodatki:
Czytnik kart pamieci 3,5" USB 2.0 eSATA Czarny
szt.: 1 w.brutto:
20.
Inne dodatki:
Microsoft Windows 8 64Bit PL OEM
szt.: 1 w.brutto:

Razem brutto: 7600zl

Wstępnie wybrałem taki zestaw na najlepszej dostępnej w gralu płycie asusa i reszty dobranej na zasadzie kompatybilne i mniej wiecej akceptowalne cenowo. Nie wiem którą obudowę wybrać,zasilacz i który system operacyjny bo słyszałem że najnowszy win 8 strasznie niedopracowany.
Tomek dzięki za odzew. Napiszę do nich ile biorą złożenie. Z jakiego sklepu Ty skorzystałeś jeżeli chodzi o wspomniane części? Nie mam tutaj znajomego by to złożył.
Siwy-wiem,że do video lepsza będzie potrzebna dlatego też najsłabszej nie wybrałem. Jak ktoś ma chwilę by coś podpowiedzieć to będę wdzięczny
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

pol 
niemowa
Paweł Trypka


Dołączył: 06 Lis 2010
Posty: 74

Wysłany: 2013-09-30, 18:50   

Aquila napisał/a:
Vertex3

spory odsetek tych dysków sprawiał problemy
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-09-30, 19:59   

6 inny dysk
10 odpuscilbym
czytnik usb 3
butlka wina przyjedz zlozymy:)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-09-30, 21:30   

pol napisał/a:
spory odsetek tych dysków sprawiał problemy

OCZ wybrałem e względu na wcześniejsze powyższe podpowiedzi. Zatem jaki model/firma nie będzie sprawiać problemów?
Marek Paluch napisał/a:
butlka wina przyjedz zlozymy:)

Marek żebym wiedział to tydzień temu byłem w Opolu u kumpla... Tyle,że moj problem polega,że PCeta będę kurierem ściągał do Irlandii bo tu narazie mieszkam.Tu się zupełnie nieopłaca kupować za wyjątkiem Della,który skolei ma małe możliwości rozbudowy w przyszłości.
Kartę graficzną odpuścić? Sam procesor da radę? Zamierzam trochę panoramy sferyczne składać z dużych plików d800 i też video od casu do czasu więc wybrałem kartę.Mogę jedynie jakiś tańszy model wybrać.
Więc czego dalej nie wiem to:
1 Jaki SSD
2. System operacyjny
3. Obudowa-na co zwrócić uwagę? Mają różne ilości kieszenie 2.5 cala/3.5 cala 5coś tam cala. NIe za bardzo wiem którą wybrać do takiej konfiguracji
4. Zasilacz-firma i optymalne parametry
5. System chłodzenia
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-09-30, 21:58   

della to sobi ekup do firmy jako maszyne o pisania :) szkoda kasy za ta nazwe za ich znaczek i obudowe
w tym procku masz grafe i to przyzwoita i do fotek wystarczy ci do filmow doczytaj cos na necie czy starczy ale jesli to beda filmy sporadyczne i nie 2 godzinne nominowane do oskara to zapewne tez :)

dysk
OCZ Revo3 PCIE 240GB 1GB/s 130k IOPs
albo ten
OCZ Revo3 X2 PCIE 240GB 1,5GB/s 230k IOPs

2 propozycje polecam 1 tez starczy :)

system to chyba pozostanie ci 8ka
zasilacze ja od lat uzywam be quiet

be quiet! zasilacz Pure Power L7 630W moze ten wystarczy a jak chcesz wiecej wydac maja duzo lepsze wszystko rozbija sie o kase

obudowe tez duze mozliwosci
chlodzenie wydajne i ciche przede wszystkim :)

poczekaj na inne opinie jeszcze
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2013-10-01, 15:59   

Aquila napisał/a:
Nie wiem którą obudowę wybrać,zasilacz i który system operacyjny bo słyszałem że najnowszy win 8 strasznie niedopracowany.

Karol, jeśli chodzi o:
- obudowę, to ja jestem zadowolony z produktu BitFenix: BitFenix Merc Beta Midi-Tower.
Solidnie wykonana - wszystko do siebie pasuje.
- zasilacz: XFX Core 550W 80+ SLI PSU - działa cichutko i sprawnie i jeszcze mam zapas mocy na kartę graficzną mam zapas. Dobre opinie zbiera.
- system: troszkę nie do końca byłem pewny jak brałem Win8, ale teraz ode mnie 100% pozytyw. Stabilny i zdecydowanie szybszy od poprzedników. Fakt, trzeba się troszkę przyzwyczaić do interfejsu.
A czy jest niedopracowany - imho, każdy system jest niedopracowany jak wpada na rynek.

No i jakoś u ciebie nie widzę dysku twardego - no chyba że ślepy jestem:) A przydać się może.
Aquila napisał/a:
Tomek dzięki za odzew. Napiszę do nich ile biorą złożenie. Z jakiego sklepu Ty skorzystałeś jeżeli chodzi o wspomniane części? Nie mam tutaj znajomego by to złożył.

Części [poza obudową], system i office'a brałem z Agito.pl.
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 16:02   

Tomku Karol pisal o dysku sytemowym a faktycznie jeszcze powinien pomyslec o danych wiec jakies 2TB trzeba dodac
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 16:05   

chyba ze hybryde ssd 1 TB na dane jesli starczy ci taka powieszchnia ale to tez dodatkowo duza kasa
zalezy jak dla kogo :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2013-10-01, 16:06   

Marek Paluch napisał/a:
Tomku Karol pisal o dysku sytemowym a faktycznie jeszcze powinien pomyslec o danych wiec jakies 2TB trzeba dodac
Taki też miałem na myśli:)
Ale aż 2Tb? Nie lepiej 1TB w PC plus 1TB zewnętrzny? U mnie takie połączenie idealnie się sprawdza.

[ Dodano: 2013-10-01, 17:07 ]
Marek Paluch napisał/a:
chyba ze hybryde ssd 1 TB na dane jesli starczy ci taka powieszchnia ale to tez dodatkowo duza kasa
zalezy jak dla kogo :)
To takie są? ;-)
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 16:08   

no ja ma 4x2tb w pececie i drugie tyle w backup wiec wszystko zalezy :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-10-01, 16:27   

Dzięki Panowie za porady. Na chwilę obecną pojawiła się inna opcja. Kolega podesłał mi link do sklepu tu w Irlandii i odziwo ceny w przeliczeniu na zł są identyczne(porównując z grall pl). Co do dysku to będę brał SSD 512 gb a mam w chwili obecnej jeden zewnętrzny 3 tb i drugi 1 tb więc wystarczy zwłaszcza,że to będzie PC tylko do zdjec i i obróbki krótkich filmów kręconych przy okazji zdjęć:-) Dzięki jeszcze raz-odezwę się jak już wszystko będzie złożone
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 16:28   

a co to za dysk ssd ?
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-10-01, 17:03   

Zerknij tutaj:http://www.komplett.ie/komplett/catalog/zkb_01com/24_sol/default.aspx
Nie mają niestety OCZ
Teraz zauważyłem,że ten OCZ przez Marka proponowany jest dwa razy szybszy....najwyżej dysk z Polski będzie:-)
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 17:40   

szybszy szybszy i zobaczysz co on potrafi :)
i nie jest to sata tylko pci-exp
wiec jak bedziesz chcial karte grafiki osobna nei z procka to musisz wybrac plyte z 2 gniazdami pci exp
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-10-01, 17:55   

Płyta ktorą wybrałem ma:
4 x PCI-E x16 3.0 ready/2.0
1 x PCI-E x16 3.0 ready/2.0 (x8 mode)
1x PCI-E 1x
czyli nie ma miejsca na to z dodatkową kartą graficzną ?
Jeszcze jedno pytanie:jeżeli procesor ma w specyfikacji,że wspiera prędkość pamięci do 1866 Mhz to co się dzieje z szybszą pamięcią ram np 2400mhz? Nie wykorzystany potencjał czy wogóle nie działa?
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 19:33   

podaj model tej plyty
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-10-01, 20:10   

http://www.agito.pl/plyta...-79-531088.html
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 20:18   

mozesz tam wsadzic 2 spiete kart grafy i jeszcze zrobic rajda z dyskami ssd :)
grasz w gry ??
bo zdaje mi sie ze wydajesz nie w tym kierunku ?? :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-10-01, 20:23   

Dzieci rosną a pograć czasem można:-) Ile mogę zaoszczedzić na w miarę dobrej płycie a tej? Niewiele płyt oferuje w przyszłości rozbudowę do 64 gb ramu i podłączenie tego co powyżej wymieniłeś. Kupuję na kilka lat więc nie wiem co ja będę tworzył na tym kompie:-)Grać nie gram bo nie mam na czym. Czyli rozumiem,że się nada:-)
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 20:28   

Karolu mozna zaoszczedzic nawet 1 tys zl do twoich potrzeb na rzecz dysku ssd
jak bedziesz chcial dolozyc 64 gb to zmieni sie juz architektura podstawki pod procesor i kazda plyta bedzie miala 64gb wtedy wymienisz procek pamieci i plyte reszta zostaje
kilka lat co masz na mysli ?

to da ci frajde w kompie OCZ Revo3 X2 PCIE 240GB 1,5GB/s 230k IOPs a nie ta plyta
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-10-01, 20:36   

Zmienię zatem na tańszą. Będę zamawiał w ciągu dwoch dni to jeszcze odezwę się w końcowym podsumowaniu.
Wstępnie zmiana będzie na tą:http://www.agito.pl/plyta-glowna-asus-p9x79-79-511676.html
W Irlandii różnica w cenie między tą a tą poprzednią jest 140 euro takze sporo.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-10-01, 20:54   

no juz lepiej na korzysc dysku :mrgreen:
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-12-05, 20:25   

Dlugo to trwalo ale od 2 tygodni mam juz nowy PC. Niestety 5 tygodni walczylem ze sklepem z uszkodzona plyta glowna ktorej w ostatecznosci mi nie przyjeli (pozostaje producent). W kazdym razie zestaw wyglada tak:
1. Procesor: Intel Core i7 4930K 6x3.40 GHz BOX (LGA2011, 12MB)

2. Płyta główna: Asus x9p79
3. Ram DDR3 32GB1600 kingston
4. Dysk twardy: OCZ Revo3 X2 PCIE 240GB 1,5GB/s 230k IOPs
5. karta graficzna ge force 660 gtx
6. Nagrywarka: Asus blue-ray
Monitor dell u2713 h
plus chlodzenie,drugi dysk twardy 2tb WD i wiele inych.
W kazdym razie juz sie nie stresuje obrobka i wkoncu zaczalem obrabiac zalegle foty. Czas konwerterowania 80 mb rawa do jpg spadl z ok 30-40 sekund na laptopie do ok 2 sekund:-)
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-12-05, 20:45   

Cytat:
Niestety 5 tygodni walczylem ze sklepem z uszkodzona plyta glowna ktorej w ostatecznosci mi nie przyjeli (pozostaje producent)

a co sie stalo z ta plyta ?
przeciez ty nie masz umowy z producentem a nawet z hurtownia gdzie zaopatruje sie ten sklep jedynie mozesz reklamowac w sklepie ?
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-12-05, 21:00   

Reklamowałem w sklepie bo był to termin od sprzedazy wlasciwy do zwrotu do sklepu. Sklep w swojej pseudoekspertyzie stwierdzil że przyczyną była pasta chłodząca w kilku nie wpływających na nic miejscach na plastikach np slotów ramu. Poprostu przy rozbieraniu do wysyłki gdzieś tam zostawiłem mikroskopijne odciski paluchami. Płyta od począku sygnalizowła brak komunikacji z procesorem. Bios nie ruszał,dzwięki rzadne się nie wydobywały.Zasilanie w karcie graficznej było i w dysku a jedynie procesor milczał. Początkowo myślłame że update biosu pomoże ale niestety tak się nie stało. Wysłałem i procesor i płytę. Procek okazał się dobry a płya uszkodzona przez użytkownika.NIe napisali nawet co dokładnie jest uszkodzone. Nerwów zjadłęm co niemiara. Zastanawiam się jak to wygląda z wysyłką do producenta?
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-12-05, 21:15   

ta pasta przewodzi temperature a nie powoduje zwarcia ukladow
powiedz mi jak chcesz wyslac do producenta jesli nie masz z nim umowy to obowiazkiem sklepu jest przyjecie do reklamacji i on wyyla do hurtownika bo nawet on nie wysyla do pronawet jak odgryziesz kawalek plyty to na twoja prozbe maja obowiazek wyslac do reklamacji co z gory bedzie wiadomo ze odzucona zostanie ale w przypadku jakies pasty nie maja podstaw
sklep nie jest ekspertem od reklamacji on moze tylko sugerowac
co to za sklep ? przynajmniej bede wiedzial zeby daleko go omijac
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-12-05, 21:19   

z holandii także się nie mart-podawałem wyżej Komplett.ie. Dobrze widzieć że nie przewodzi-musiałbym chyba całą płytę zalać żeby coś wywołać. Napiszę do nich jeszcze raz bo kumpel który składał mi drugi raz mówił,że nie ma szans,że coś z mojej winy było.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-12-05, 21:34   

Karolu sprawdz czy twoja pasta przewodzi prad bo wiekszosc nie przewodzi ale sa takie z dodakiem srebra np ktore to robia

mysle ze jak opisales ze pasata znalazla sie po tym jak przygotowales plyte do wysylki po wczesniejszym wybebeszeniu procka co moglo sie stac to rozwiaze twoj problem jesli w serwisie podejda do sprawy powaznie to nawetjesli sklep napisal w uwagach ze plyt byla taka pasta upackana to zleja ich uwage
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-12-05, 21:40   

pasta dołączona była z radiatorem i była koloru właśnie siwego,srebrnego w zwykłym małym woreczku bez składu wyszczególnionego. Tylko mówię,że ubrudziłem te miejsca rozbierając pc gdy już nie był później podłączany.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-12-05, 23:40   

tak wiem sam sie nie kiedy utytlalem nia przy sciaganiu procka
gosc w sklepie tez powinien pomyslec ze tak moglo sie stac i dziwie sie mu bo tak jakby on musial placic za naprawe lub zwracac Ci kase za plyte z wlasnej kieszeni
chyba ze chcial cie zbyc bo koszt wysylki nalezy do niego i chcial zaoszczedzic i tutaj widze problem
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2013-12-07, 17:26   

Aquila napisał/a:

W kazdym razie juz sie nie stresuje obrobka i wkoncu zaczalem obrabiac zalegle foty. Czas konwerterowania 80 mb rawa do jpg spadl z ok 30-40 sekund na laptopie do ok 2 sekund:-)


No to miales rzeczywiscie dinozaura-laptopa.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak