Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Dyskusje o testach » [głowice] Głowica Gimbalowa DG3 Triopo

[głowice] Głowica Gimbalowa DG3 Triopo
Autor Wiadomość

Emil Dzienniak 
Zło konieczne


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-10-31, 20:49   [głowice] Głowica Gimbalowa DG3 Triopo

Zapraszam do poczytania i pooglądania naszych pierwszych wrażeń z testów głowicy DG3
A tutaj link - na skróty :) Głowica Gimbalowa DG3
 
 
 

Mirosław Matus 
niemowa
Mirosław Matus


Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 78
Skąd: świętokrzyskie

Wysłany: 2011-10-31, 22:04   

Kilka lat temu o takiej głowicy i w tak atrakcyjnej cenie można było pomarzyć. Jaką długość ma szybkozłączka(pytam z ciekawości)?
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4112
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-10-31, 22:29   

Fakt Mirku dzisiaj grubo bym sie zastanawial czy kupic orginal ale biorac pod uwage ekonomie raczej nie
na twoje pytanie to juz musi Emil odpowiedziec
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Emil Dzienniak 
Zło konieczne


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-10-31, 22:54   

Mirku, szybkozłączka to powinna być chyba KB 6939 ma 69 mm długości, ale można użyć dowolnej innej płytki systemu arca swiss. Podczas testów co prawda używaliśmy płytki jeśli się nie mylę Wimberley'a, jako że oryginalna nie dotarła do nas z głowicą, a teraz patrzę w ofercie i sam jestem trochę zdziwiony, bo ta KB6939 to chyba najdłuższa. Zobacz tutaj wielkości i kompatybilność http://www.triopo.pl/news/ . Podczas mocowania 400 setki ( fotka w testach statywu GT3228) wystarczyła płytka od głowicy kulowej B2.
Tak jak Marek zaznaczył, mając do wyboru głowice różnych firm, wzgląd finansowy byłby na pewno dużym bodźcem wyboru tej akurat głowicy , ale bez straty w jakości, co zwykle idzie w parze z niższą ceną. Zwykle, nie znaczy zawsze :)
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4112
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-10-31, 23:43   

Cytat:
Podczas testów co prawda używaliśmy płytki jeśli się nie mylę Wimberley'a

potwierdzam
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

comatus 
milczek
Piotrek Kendzierski



Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 136
Skąd: Gdynia

Wysłany: 2012-02-05, 21:40   

Czy to poziome ramię (nie wiem jak to nazwać) zaznaczone w elipsie można zamocować odwrotnie, obrócone o 180*? Tak żeby śruba do mocowania obiektywu była skierowana w dół?
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4112
Skąd: Opole

Wysłany: 2012-02-05, 21:45   

Piotrek a po co z ciekawosci ??
Emil zapewne odpowie na te pytanie on bawil sie tym dluzej i znajc zycie to pomierzyl grubosci gwintow nawet :mrgreen:
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

comatus 
milczek
Piotrek Kendzierski



Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 136
Skąd: Gdynia

Wysłany: 2012-02-05, 21:50   

Chciałbym widzieć czy da się zamontować obiektyw od góry.
Bo chciałbym mieć obiektyw jak najniżej, a jak opuści się tą "poprzeczkę" najniżej to i tak (jak dla mnie) będzie ciut za wysoko.
Nie wiem tylko czy jasno się teraz wyraziłem ;)
_________________
www.piotrkendzierski.pl
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4112
Skąd: Opole

Wysłany: 2012-02-05, 22:07   

kumam
ja ostatnio jak robilem srokosza na sniegu to postawilem tylko szklo na stopce zeby zejsc z perspektywa wiec jesli nawet da sie obrucic to niekiedy i tak bedzie za wysoko
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

fotosc
gaduła okrutna
Sylwester Cwalinski


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 1292
Skąd: USA / NJ / Lomza

Wysłany: 2012-02-07, 03:27   

comatus, jak masz statyw z glowna tyczka czy jak by to nazwac :-) to mozesz tyczke odwrocic do gory nogami i przy statywie rozstawionym na jednej czesci uzyskujesz b. niska perspektywe :) tylko troche jest niewygodnie :-) nie masz duzego manewru ale przy zasiadce pomaga :)

Mam nadzieje ze mnie zrozumiales ? :)

co do testu to jest BDB :-) Gratuluje :-)
_________________
,gdyby zwierzeta potrafily stworzyc religie czlowiek bylby diablem
 
 

Emil Dzienniak 
Zło konieczne


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Opole

Wysłany: 2012-02-07, 07:10   

Tak, oczywiście że da się odwrócić siodełko ale traci się całą zaletę tego rodzaju głowicy z najważniejszym atutem jakim jest zachowanie zestawu po wyważeniu - inna sprawa to jakby nie patrzeć , będziesz musiał zachować dystans między obiektywem a podstawą głowicy i wychodzącego z niej ramienia , gdyż inaczej będziesz obijał obiektywem chcąc go podnieść lub opuścić. ten dystans będzie mniejszy niż normalna pozycja obiektywu na normalnie usytuowanym siodełku a różnica wyniesie -- wysokość stopki obejmy. Tylko tyle zysku. nie lepiej zatem groundpoda ? ;)
 
 
 

comatus 
milczek
Piotrek Kendzierski



Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 136
Skąd: Gdynia

Wysłany: 2012-02-08, 19:59   

fotosc, zrozumiałem :)
Emil, dzięki za przybliżenie tematu :) Patelnię mam, ale zastanawiałem się nad rozszerzeniem jej funkcjonalności ;)
_________________
www.piotrkendzierski.pl
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-03-22, 15:40   

Na forum optyczne.pl jeden z użytkowników tej głowicy narzekał na bardzo nieprecyzyjną blokadę panningu tzn albo za luźno albo za sztywno. Jak w w ocenie testujących to wygląda? Czy ktoś już ma tą glowicę i używa od dłuższego czasu?
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Emil Dzienniak 
Zło konieczne


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Opole

Wysłany: 2012-03-22, 21:44   

Mogę domyślać sie powodów takiego działania - prawdopodobnie ktoś ów zbyt mocno skręcał śrubę blokady aby nakręcić na statyw mocno i solidnie a to we wszystkich głowicach z blokadą śrubą z boku mści się takim efektem. Powodem jest zniekształcenie/wgniecenie/rozpłaszczenie spowodowane nadmiernym skręceniem. W zależności od producenta różnie to rozwiązywane jest - albo czubek śruby jest hamulcem, albo dociska hamulec tak czy owak, czy to rozgniecenie śruby, wygniecenie żłobka czy odkształcenie tulei prowadzi do takich efektów. Siła docisku jaką można uzyskać przez gwint śruby jest na prawdę olbrzymia.
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-03-22, 23:04   

Całkiem możliwe,że tak było jak piszesz Emil.Miałem podobny problem w Benro B-3 ale nie wiem czy z mojej winy czy nie ale powstał kilkumilimetrowy luz na blokadzie panningu.Na szczęście sprzedawca z Chin wymienił mi na nową.Liczę,że do jesieni (wtedy planuje zakup) pojawi się opinnia kogoś kto używa dłuższy czas tej głowicy by móc do plusów wskazanych przez Ciebie Emil dodać także trwałość.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Emil Dzienniak 
Zło konieczne


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Opole

Wysłany: 2012-11-11, 09:44   

Prawie rok temu przeprowadziliśmy testy tej głowicy i jestem ciekawy czy ktoś nabył ją i używał od tej pory. Jesteśmy wszyscy ciekawi jak się sprawuje po dłuższym czasie.
 
 
 

Krzysztof Kijanowski 
niemowa


Dołączył: 09 Sty 2012
Posty: 27
Skąd: Łódź

Wysłany: 2012-11-12, 19:03   

ja mam ja od miesiąca, niby OK, ale poza bezpieczeństwem zestawu to nie widzę znaczącego przeskoku jakościowego w stosunku do HDV501
HDV miała wolniejszy obrót wokół osi pionowej z powodu oporów które poprawiały płynność ruchu.
Pisaliście że da się poluzować ramie głowicy śrubką w osi..... prawie połamałem dobre klucze, a śrubka nie drgnęła.... i ruch ramienia wokół osi poziomej jest zbyt mało płynny.
Nie wiem czy można reklamować konkretny sklep.... ale kupiłem ją 70 zł taniej niż na allegro i sklep posiadał już do niej nową dłuższą płytkę :)
Kris
_________________
www.kijanowski.pl
 
 
 

EZOGHUL 
niemowa


Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 20
Skąd: Opole

Wysłany: 2012-11-14, 16:27   

Ja mam długo i jestem zadowolony ale na samym początku zrobiłem jej mały tuning.
 
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2012-11-14, 16:59   

Tzn jaki tunning masz na mysli?
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2012-11-25, 18:45   

Ostanio DG-3 ciągle mi po głowie chodzi..., a gwiazdka coraz bliżej ;-)
Jedno szybkie pytanko do użytkowników:
Jaka jest odległość od dolnej krawędzi podstawy głowicy do 'sanek' w najniższym położeniu?
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marek-frotka 
małomówny
Marek Głowacki



Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 247
Skąd: Toruń

Wysłany: 2012-11-26, 17:29   

Nie wiem czy o ten wymiar pytasz.
Jak nie to zaznacz na rys.
30,0 mm - przy całkowicie opuszczonych "sankach".
Mierzyłem linijką - więc +\- 0,5mm :lol:
Jak potrzebujesz bardzo dokładnie to napisz - gdzieś powinienem mieć suwmiarkę.
Podstawa głowicy ( część w kórą wkręcamy statyw ) to 42mm
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2012-11-26, 20:07   

Marek czy posiadasz ta glowice jezeli tak to napisz prosze pod jakie szklo i jak sie sprawuje.
 
 
 

Marek-frotka 
małomówny
Marek Głowacki



Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 247
Skąd: Toruń

Wysłany: 2012-11-26, 21:18   

Używam jej od pół roku i jestem zadowolony. Płynność ruchu w obu osiach jest zadawalająca.
Z obiektywem N300/2,8 + TC1,4 lub TC2,0 sprawdza się bardzo fajnie. Im cięższy obiektyw tym jakby lepiej.
Statyw TRIOPO MT3228X8.C kupiłem w zestawie. Daje radę , ale mógłby być bardziej stabilny po całkowitym rozłożeniu. Jest za to lekki , a o to mi chodziło ( i tak nigdy go do końca nie rozkładam ).
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2012-11-26, 21:21   

Marek dziekuje za info
 
 
 

Marek-frotka 
małomówny
Marek Głowacki



Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 247
Skąd: Toruń

Wysłany: 2012-11-26, 22:24   

Nie ma za co.
Jak mogę , to zawsze z chęcią pomogę.
 
 

Krzysztof Kijanowski 
niemowa


Dołączył: 09 Sty 2012
Posty: 27
Skąd: Łódź

Wysłany: 2013-03-11, 21:04   

moja po kilku miesiącach niestety trafiła do serwisu, powstał duży luz na łożyskowaniu osi pionowej. może to przez noszenie zestawu przewieszonego przez ramie - szkło+pucha to ok 7 kg.
Reakcja serwisu rewelacyjna, od momentu wysłania do odbioru naprawionej głowicy minęło równo 7 dni, więc ich serwis muszę pochwalić, do tego wymieniono 2/3 głowicy bo i podstawę i ramie.
Kris
_________________
www.kijanowski.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-03-11, 21:32   

Najlepiej by było ułożyskować pionowe ramię - muszę porozmawiać z fachowcami.
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2015-06-13, 10:31   

Dokonałem ułożyskowania pionowego ramienia praktycznie miesiąc po zakupie ze względu na luzy. Modyfikacja polegała na przetoczeniu wałka i rozwierceniu wewnętrznej części w celu zamontowania dwóch łożysk igiełkowych. W tej chwili luzy mam skasowane całkowicie, natomiast poszukuję jakiejś pasty zwiększającej tarcie (takiej klejącej jak kiedyś występowała w mechanizmach otwierania kieszeni magnetofonów kasetowych) ponieważ moim zdaniem w tej chwili głowica działa zbyt lekko. Oczywiście można to zblokować za pomocą hamulca ale trzeba dodatkowo ustawiać jego opór.
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4112
Skąd: Opole

Wysłany: 2015-06-13, 10:35   

gitzo ma fajna paste poszukaj na necie
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2015-06-13, 10:44   

Znasz może jakąś nazwę tej pasty ? Na stronie gitzo nic nie mają :-(
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4112
Skąd: Opole

Wysłany: 2015-06-15, 22:27   

prosze

http://www.gitzo.com/gitzo-grease-2-pcs-kit
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2015-06-16, 08:01   

To jest smar a nie pasta cierna, więc efekt będzie odwrotny.
To co Marek podaje można kupić Tu
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak