comatus, w sumie już pomogłeś, chciałem zobaczec ptaszyska ;) coraz bardziej mi się podoba ten obiektyw
Moge dostać jakąś fotke na maila, ale nie obrobioną, poprostu taką jak wyszła z aparatu, plik jpg. Oczywiście skasuje ją.
Amedos, nie mam za bardzo od kogo pożyczyć tc, ale ciągle zastanawiam się nad zakupem.
Wysłałem Ci dwa rawy żebyś sam sobie zobaczył jak wyglądają "gołe" pliki. Jakbyś nie mógł ich otworzyć to prześlę Ci jpgi.
Kumpel przez pewien czas podpinał taką Sigmę do 40D. Z samego szkła był bardzo zadowolony, jednak po podpięciu canonowskiego TC x 1,4 narzekał, że sporo tracił na jakości. Ciekawe jak by się zachowywał z TC Kenko.
Chyba wszystkie firmy tak polecają aby stosować tylko ich własne telekonwertery. Osobiście canonowski TC x 1,4 mogę śmiało polecić do współpracy z Canon 70-200/4 i 400/5,6.
Przez okres kiedy miałem potrzebę tak pracować nic się u mnie złego nie stało. Generalnie jeśli scena była kontrastowa to ostrzenie odbywało się szybko i bezproblemowo. Jednak jeśli światełka zabraknie to rzeczywiście musi się trochę silniczek napracować bo wtedy najpierw wyostrzy wstępnie, później próbkuje wolnymi kroczkami aż do prawidłowego ustawienia ostrości.
Z 1-ką tak jak wspomniałeś już jest bajka.
ja mam ten obiektyw pod nikona, telekonwerter też sigmy i wszystko działa bardzo sprawnie, w miarę ostry i szybki, wcześniej miałem sigme 50-500 EX, ale 100-300 się lepiej sprawuje, AF szybszy i celniejszy jak na moje odczucia
A jak patrze na foty z canona to cały czas myślę o zmianie systemu, nie wiem czemu, tyle że to zawsze w plecy pare zlotych
generalnie polecam to szkło w tych pieniądzach chyba nic lepszego nie znajdziesz
Robert Cieślak [Usunięty]
Wysłany: 2011-01-17, 10:49
Mam ten obiektyw podpięty pod Canona 50d (plus tc 1,4 i 2), działa bez zarzutu. Niedługo będę go wymieniał na Canona 400/5,6.