Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprz?t fotograficzny i programy do obróbki zdj?? » Czy ISO 400 jest nadal standartem?

Czy ISO 400 jest nadal standartem?
Autor Wiadomość

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-19, 15:05   Czy ISO 400 jest nadal standartem?

No wlasnie, takie pytanie nasuwa mi sie coraz czesciej. Mamy do dyspozycji aparaty cyfrowe, ktore pozwalaja na stosowanie wyzszych ISO.
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

S?awek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wa?cz

Wysłany: 2014-01-19, 19:46   

Irek Malejki napisał/a:
No wlasnie, takie pytanie nasuwa mi sie coraz czesciej.

Mi jak si? jakie? dziwne pytania i w?tpliwo?ci sprz?towe/techniczne nasuwaj? coraz cz??ciej, to znaczy, ?e dawno w terenie z aparatem nie by?em :mrgreen:

Co do ISO, jak mo?na i potrzeba to trzeba, tym bardziej jak najnowsze korpusy oferuj? ogromne mo?liwo?ci :-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-19, 22:35   

Slawek, chyba Masz racje, takie prawdziwe budy zaczna mi sie w polowie marca.
A tak przychodza do lba pomysly durne, jak np. a moze zmienic 500 na 400 :-D , zeby po chwili stuknac sie w leb, ze po kiego grzyba.
Wracajac do ISO to i tak juz nie boje sie stosowac nawet i 6400, w koncu robie dla siebie :-)
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4145
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-19, 23:04   

nigdy tego niewiesz kiedy cos zrobisz dla kogosc i z tym 6400 to chyba bym uwazal
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-19, 23:15   

Marku Masz racje, ale z drugiej strony to tylko hobby i poeksperymentowac tez trzeba :-)
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4145
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-20, 09:50   

eksperymenty jak najbardziej sam zanim przezucilem sie na iso 1600 2500 trwalo duzo czasu za duzo
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Marcin Stefa?czyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gda?sk

Wysłany: 2014-01-20, 21:04   

Ja jestem z siebie dumny bo ostatnio zacz??em stosowa? iso 640 a nawet 800 :-) Zawsze unika?em tak wysokich iso jak ognia, a jest ca?kiem ok. Ile ja bym da? ?eby mój 7d mniej szumia?.
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna ?elichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1588
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-20, 21:46   

Mnie si? zdarza 1250 w moim Nikonie D7000, ale - co z tego, jak nie wiem co z pozosta?ymi parametrami. :roll: Ja bez przerwy musz? kombinowa? z EV - najcz??ciej fotografuj? na -0,3 lub - 0,7. Najwi?ksza moja bol?czka to przepalenia ... F tez przymykam.
No ju? cicho-sza - jestem s?aba w tych technicznych sprawach. :-/ :oops: :cry:
_________________
Szanujmy ptaki ?yj?ce w naszym mie?cie. Bez ptaków ?rodowisko miejskie b?dzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4145
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-20, 22:18   

Cytat:
Ja bez przerwy musz? kombinowa? z EV - najcz??ciej fotografuj? na -0,3 lub - 0,7

to dobrze ze wiesz po co to masz i ze kombinujesz :)

a na przepaly to wlasnie korekcja najlepsza
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna ?elichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1588
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-20, 22:33   

Marek Paluch napisał/a:
a na przepaly to wlasnie korekcja najlepsza


No w?a?nie ...
Mo?e te? problem tkwi w tym, ?e najcz??ciej nie mog? sobie pozwoli? na fotografowanie o dobrej godzinie: porannej czy wieczornej ... Rzadko mam tak? okazj?, ?eby popo?udniowe s?oneczko dosta? :(
A w dzie?, to wiadomo, walka z przepa?ami tragiczna w skutkach, dla fotografa ... :klup2:
_________________
Szanujmy ptaki ?yj?ce w naszym mie?cie. Bez ptaków ?rodowisko miejskie b?dzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4145
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-20, 23:13   

dlatego trzeba wybierac miejsca zaciemnione ale niestety nie zawsze nam tam pitaszki chca przyleciec :mrgreen:
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Adam Fichna 
niemowa



Dołączył: 14 Wrz 2012
Posty: 80
Skąd: Olza, Dolina Górnej Odry

Wysłany: 2014-01-20, 23:34   

Marcin Stefa?czyk napisał/a:
Ja jestem z siebie dumny bo ostatnio zacz??em stosowa? iso 640 a nawet 800 :-) Zawsze unika?em tak wysokich iso jak ognia, a jest ca?kiem ok. Ile ja bym da? ?eby mój 7d mniej szumia?.


U mnie to samo. hehe Strach przed u?ywaniem wy?szego ISO ni? 400 w moim 7D ju? min?? :)
_________________
http://www.facebook.com/a...tography?ref=hl
 
 

Maciek111 
małomówny


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 234
Skąd: Sanok

Wysłany: 2014-01-21, 01:38   

Haniu zmie? mo?e sposób pomiaru ?wiat?a . U mnie pomaga. Punktowy jednak nie jest najlepszym rozwi?zaniem.
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 09:01   

Marcin Stefa?czyk napisał/a:
Ja jestem z siebie dumny bo ostatnio zacz??em stosowa? iso 640 a nawet 800 :-) Zawsze unika?em tak wysokich iso jak ognia, a jest ca?kiem ok. Ile ja bym da? ?eby mój 7d mniej szumia?.


Marcin, mialem podobne zdanie do Ciebie do momentu zakupu D800, wtedy tez mimo ze D700 pozwalal mi na stosowanie troche wyzszych ISO niz ISO 400, to i tak byla to dla mnie swietosc.
Dopiero jak zrobilem dosyc dobre ujecia na D800 na ISO 3200 i bylo to zaakceptowane przez forumowiczow, otworzyly mi sie oczy. Ze jednak mozna probowac stosowac wyzsze ISO niz 400.
Oczywiscie nie od razu ISO 3200 czy wyzsze, ale napewno cos powyzej ISO 400.
Dlatego zalozylem ten temat, aby poznac Wasze zdanie :-D

Zmien 7D na 5D mk3 i dopiero wtedy otworza Ci sie oczy z niedowierzania :shock:
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-21, 12:51   

Dla przyk?adu zamieszczam poni?ej zdj?cie wykonane w kiepskich warunkach i jest to krop -ISO 3200

_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-21, 15:36   

Marcin Stefa?czyk, Adam Fichna, Z 7D 800 to raczej spokojnie ;-) , a przecie? wy?sze mo?na odszumi?, pod spodem ISO 1250 i 1600 odszumiane. kliknijcie na zdj?cie dwa razy

1 ISO 1250 EV -0,3 wi?c niedo?wietlone, co powoduje wi?ksze szumy



2 ISO 1600 EV 0 plik

_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 16:39   

Iso 6400 nieodszumiane- czy mozna sie go bac?

_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-21, 17:01   

Irek Malejki napisał/a:
Iso 6400 nieodszumiane- czy mozna sie go bac?


To nie jest tak - wszystko zale?y do jakich celów chcemy zdj?cia u?y? i w jakim rozmiarze np: do druku wymagana minimalna rozdzielczo?? to 280-300 piks. na cal, dla internetu 72 piks. na cal.
To ju? istotna ró?nica.
Irku spróbuj to zdj?cie skadrowa? w wymiarach np: 60 cm x 40 cm 300 ppi., bo chcesz je wydrukowa? to wówczas zobaczysz czy ISO 6400 jest u?yteczne. ;-)
Moim skromnym zdaniem z Nikona D800 ?eby mo?na wykorzysta? zdj?cie do druku w formacie przynajmniej A3 (B3) u?yteczne ISO to 1500 przy precyzyjnym na?wietleniu w niez?ych warunkach o?wietleniowych.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Adam Fichna 
niemowa



Dołączył: 14 Wrz 2012
Posty: 80
Skąd: Olza, Dolina Górnej Odry

Wysłany: 2014-01-21, 19:51   

BOJAN napisał/a:
Marcin Stefa?czyk, Adam Fichna, Z 7D 800 to raczej spokojnie ;-) , a przecie? wy?sze mo?na odszumi?


Rafa? w?a?nie chodzi mi o to ?e coraz lepiej u mnie z obróbka zdj?? ostatnio i dlatego sie juz nie boj?. Chodzi oczywi?cie o wi?ksze formaty bo formaty ma?e jak np. 900x600 to piku?.

Tak poza tym to kiedy scena jest dobrze o?wietlona to si? nie trzeba przejmowa? wysokim iso gorzej w ciemnych miejscach i kiedy kropujemy. W?a?nie dlatego w ko?cu czas na zmian? puchy.
_________________
http://www.facebook.com/a...tography?ref=hl
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna ?elichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1588
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-21, 20:49   

Adam Fichna napisał/a:
Tak poza tym to kiedy scena jest dobrze o?wietlona to si? nie trzeba przejmowa? wysokim iso gorzej w ciemnych miejscach i kiedy kropujemy.


O, to teraz ja zadam najbardziej nieprofesjonalne pytanie, ale ... co tam .... mo?e mnie nie wy?miejecie :-/ - my?la?am, ?e wysokie ISO jest po to, ?eby móc fotografowa? w z?ych warunkach o?wietleniowych. Bo kiedy s? dobre warunki, to po co ustawia? wysokie ISO?
Jaki parametr idzie w parze z wysokim ISO w dobrych warunkach o?wietleniowych? Czemu taka kombinacja s?u?y?
To nie jest tak, ?e zupe?nie nie kumam, ale jak mi kto? kilka zda? napisze, to mi si? puzzle wreszcie mo?e u?o?? do ko?ca ... :roll:
_________________
Szanujmy ptaki ?yj?ce w naszym mie?cie. Bez ptaków ?rodowisko miejskie b?dzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 21:56   

Hanka napisał/a:
. Bo kiedy s? dobre warunki, to po co ustawia? wysokie ISO?
Jaki parametr idzie w parze z wysokim ISO w dobrych warunkach o?wietleniowych? Czemu


Haniu, im wyzsze ISO tym krotszy czas i po to chcielibysmy wyzszego ISO, aby moc korzystac z krotszego casu.
Zamrozic czas.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna ?elichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1588
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-21, 22:07   

Irku, bardzo Ci dzi?kuj? ... Tak my?la?am.
Kiedy? robi?am takie próby, ale mi to nie wychodzi?o.
Trzeba jeszcze pokombinowa? z przys?on? i EV, prawda?
_________________
Szanujmy ptaki ?yj?ce w naszym mie?cie. Bez ptaków ?rodowisko miejskie b?dzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 22:37   

Haniu, zawsze mozesz pokombinowac, ale po co?
Sprobuj na M i wtedy ustaw sobie na stale przyslone np-. f2.8 i ISO 400 i reguluj czasem wedlug natezenia swiatlem. Stosuj pomiar matrycowym. To jest w wiekszosci przypadkow najbardziej udany pomiar swiatla.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 09:46   

Irek Malejki napisał/a:
Stosuj pomiar matrycowym. To jest w wiekszosci przypadkow najbardziej udany pomiar swiatla.

Irku nie nie obra? si? ale wi?kszej bzdury nie s?ysza?em, w fotografowaniu ptaków i innych zwierz?t stosuje si? najcz??ciej pomiar punktowy. ;-)
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4145
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-22, 10:02   

Gienku uzywajac slow "wiekszych bzdur " ktos moze wylac ci zimny kubel pomyj, fekalii na glowe za to :)
a gdzie to wyczytales ??
ja osobiscie uzywam pomiaru wielosegmentowego i nigdy nie uzylem jeszcze punktowego bo mi nie odpowiada ale jestem amatorem tylko a przedewszystkim analfabeta
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 10:16   

Marek Paluch napisał/a:
a gdzie to wyczytales ??

Marku za s?owo od razu przeprosi?em, a je?li chodzi gdzie wyczyta?em to cho?by instrukcja do aparatu.
Je?li chce si? mie? dobrze na?wietlonego ptaka, to t?o jest chyba mniej wa?ne, wi?c samo przez si? nasuwa si? ?e pomiar punktowy w ostateczno?ci pomiar centralnie wa?ony, je?eli plan jest w miar? jednolity. :-)
A tak na marginesie niech ka?dy sam dojdzie do tego jaki mu pasuje pomiar.
Ja sobie nie wyobra?am fotografowania np. kruka na ?niegu przy pomiarze matrycowym. :-)
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4145
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-22, 10:24   

przyznam sie jako analfabeta nie czytalem zadnej instrukcji :)

kiedys chyba testowalem ten punktowy w zime na sniegu i nie podobalo mi sie to ale sprawdze to jeszcze raz z ciekawosci
a instrukcji i tak nie rusze :mrgreen:

Cytat:
Marku za s?owo od razu przeprosi?em


wiem ze przeprosiles tylko po co przepraszac za slowa z gory jesli mozna ich nie uzywac i nie trzeba przepraszac :)
mozna tez komus napluc w gebe i tez go przeprosic lub wcisnac mu ciemnote ze deszcz pada :mrgreen:
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 10:32   

Wiem ?e wielu mi znajomych fotografów stosuje pomiar o jakim pisa?em, wi?c nie b?d? si? na nich powo?ywa? bo wiem z góry co mi odpowiesz.
Ka?dy powinien sam zdecydowa? co mu pasuje.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4145
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-22, 10:39   

mysle ze jak sie wypowie kilak osob jakiego pomiaru uzywaja to sie mozemy zdziwic :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 10:42   

Marek Paluch napisał/a:
mysle ze jak sie wypowie kilak osob jakiego pomiaru uzywaja to sie mozemy zdziwic :)

Te? tak my?l?, mnie ju? nic nie zaskoczy. :-)
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 11:08   

Trzeba chyba oddzielny w?tek za?o?y? odno?nie pomiaru bo tu o iso jest...
Jak o?wietenie jest w miar? jednolicie roz?o?one i poprawnie si? na?wietli to i iso 3200 w d800 daje rad?. W wi?kszo?ci sytucji staram si? nie przekracza? iso 1600-2000 w fotografii przyrodniczej. Przy portretach ludzi mo?na i?? znacznie dalej z iso. Najgorsze dla aparatów jest chyba brak ?wiat?a i ciemna ziele? w tle. Nie znam aparatu który ?adnie oddaje kolorystyk? i nie szumi mocniej w takich warunkach.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 11:22   

Gienek, nie obrazilem sie, bo od razu przeprosiles :mrgreen: Spoko spoko.

A tak powaznie to wielokrotnie eksperymentowalem z kazdym pomiarem, zarowno kiedys z C jak i teraz w N.
Pomiar punktowy to specyficzny i bardzo dokladny pomiar, ale wez sytuacje gdy fotografujesz biala czaple o swicie jeszcze przed wschodem slonca. Czapla jest biala, a tlo szarobure. I co Ci pokaze pomiar punktowy, gdy Masz wycelowany pkt AF na jej glowe? Piekny pomiar punktowy. A teraz czapla zobaczyla rybke i blyskawicznym ruchem przesunela glowe w strone tafli wody a Ty cala seria i jestes szczesliwy, ze Masz piekna akcje na pomiarze punktowym. Ale, ale... zagladasz na podglad i co widzisz....? Cala seria piekna z przepalona biala czapla. KOSZ :zly: :zly: :zly: :cry:
Dla mnie pomiar punktowy to bardzo trudny kawalek tortu fotograficznego i tylko do statycznych ujec, bo ja jestem tylko amator i za cienki bolek :mrgreen:
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 11:46   

Irku dlatego te? napisa?em o pomiarze centralnie wa?onym, w specyficznych warunkach u?ywam te? i pomiaru matrycowego tym bardziej ?e mo?na si? w tych trybach si? szybko prze??cza?.
Je?li chodzi o ustawienia to przekona?em si? do tego co pisa? S?awek Wojtczak: tryb manualny i auto ISO, które mo?na ograniczy? do np. 1500 ISO a czas i przys?on? zastosowa? wg w?asnych potrzeb.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 11:51   

Tylko Wy piszecie chyba o pomiarze w którym? z pó?automatycznych trybów typu priorytet przes?ony A czy np dodatkowo auto iso. Je?eli zmierzysz odpowiednio ?wiat?o na bia?ej czapli w trybie ca?kowicie manualnym to nie b?dzie mia?o znaczenia po?niejsze t?o i jego zmiana bo czapla w ka?dym uj?ciu b?dzie prawid?owo na?wietlona.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:07   

Aquila napisał/a:
Tylko Wy piszecie chyba o pomiarze w którym? z pó?automatycznych trybów typu priorytet przes?ony A czy np dodatkowo auto iso. Je?eli zmierzysz odpowiednio ?wiat?o na bia?ej czapli w trybie ca?kowicie manualnym to nie b?dzie mia?o znaczenia po?niejsze t?o i jego zmiana bo czapla w ka?dym uj?ciu b?dzie prawid?owo na?wietlona.


Karol, nie, tu sie mylisz.
Sprobuj Karol punktowym w podobnej sytuacji jak opisalem z czapla, zrob 2 zdjecia na pelnym M i efekt zobaczysz od razu. Pomiar punktowy reaguje na zmiane naswietlenia i albo przepali albo niedoswietli w zaleznosci od zmiany naswietlenia punktu.
Zgodze sie, ze jezeli przelacze na Autoiso, to ten tryb sam zmieni naswietlenie i zmieni ISO. Tryb Autoiso jest bardzo fajny i bezpieczny, jak i pomiar matrycowy- DLA MNIE. Ale jesli mam stabilne tlo to robie na pelnym M i pomiar matrycowy.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:13   

Nie myl? si? bo przyk?ad masz w moim zdj?ciu przedniego. Sytuacja: do?? jeszcze wysokie s?o?ce przez co na?wielony ?nieg,ciemna ?ciana ?wierkowego lasu,do?? ciemno upierzony ptak o?wietlony s?o?cem a t?o w cieniu. Gdybym robi? na którymkolwiek z pó?automatycznych trybów mia?bym pot??ne problemy z poprawnym na?wietleniem.
U?ywam zazwyczaj priorytetu przes?ony i cz?sto auto iso ale przez pi?? dni u?ywa?em w tych warunkach tylko i wy??cznie trybu M mierzonego centralnie wa?onny, pomiarem lub punktowym zazwyczaj na ?niegu prze?wietlonego wed?ug pomiaru o +1 do 1.5 ev . W wi?kszo?ci zdje? obiekt fotografowany zosta? prawid?owo na?wietlony
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
Ostatnio zmieniony przez Aquila 2014-01-22, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 12:17   

Karolu ja wyra?nie napisa?em: tryb manualny czyli "M" i auto ISO, które mo?na ograniczy? do np. 1500 ISO a czas i przys?on? zastosowa? wg w?asnych potrzeb.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-22, 12:17   

Jak zaczyna?em fotografowa?, to u?ywa?em punktowego, do póki bardziej do?wiadczeni u?wiadomili mi ?e robie ?le. 90 mo?e 95% moich zdj?? to pomiar matrycowy. No ale przecie? Ci co mi doradzali pewnie te? nie czytali instrukcji, a ja te? jestem tylko amatorem.
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:25   

siwy49 napisał/a:
Karolu ja wyra?nie napisa?em: tryb manualny czyli "M" i auto ISO, które mo?na ograniczy? do np. 1500 ISO a czas i przys?on? zastosowa? wg w?asnych potrzeb.

Auto iso w wymienionej przez Irka i przeze mnie sytuacji zrobi dok?adnie to samo co tryb A bo wraz ze zmian? t?a,kolorystyki otoczenia aparat dostosuje wed?ug swojego pomiaru iso a to wp?ynie ?e nasz czas i przes?ona s? niewystarczaj?ce by zapanowa? nad ekspozycj?. Auto iso jest wygodne przy w miar? stabilnych warunkach i podobnej kolorystyce,na?wietleniu modela i t?a
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:38   

Aquila napisał/a:
Auto iso jest wyodne przy w miar? stabilnych warunkach i podobnej kolorystyce,na?wietleniu modela i t?a


Karolu, niestety nie zgodze sie z Toba
Wlasnie tryb Autoiso w M jest bardzo dobry w zmiennej i niestabilnej scenerii. Automatyka od ISO reaguje na zmiane naswietlenia sceny i dobiera odpowiednio ISO, pozostawiajac wybrane przeze mnie stale parametry czasy i przyslony.
Natomiast w pelnym trybie M pomiar punktowy jest bardzo zmienny i mierzy naswietlenie tylko bardzo malego wycinka sceny-3% i jesli biala glowa czapli Ci ucieknie z punktowego pomiaru, to w tym momencie pomiar punktowy zmierzy Ci szarobure tlo i rozjasni tlo i bedziesz Mial przepal czapli.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 12:40   

BOJAN napisał/a:
No ale przecie? Ci co mi doradzali pewnie te? nie czytali instrukcji

Pewnie nie umieli czyta?, a Twoje zaczepki w stosunku do mnie przesta?y mnie obchodzi?, bo przecie? wiadomo ?e do mnie pijesz, ale mnie ju? to ani zi?bi ani parzy.
Jeste? cz?owiekiem upartym, zarozumia?ym i zadufanym w sobie i nic si? na to nie poradzi - napisa?e? ju? wcze?niej ?e jestem od pocz?tku Twoim "Gwiazdorem" i niech tak pozostanie.
Wi?cej nie b?d? prowadzi? polemiki z Tob? na tym Forum i jak masz troch? kultury to odczep si? od mojej osoby.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:45   

Zupe?nie si? nie rozumiemy Irek i mówimy o dwóch ró?nych sytuacjach. Ile razy dla pewno?ci robi si? próbne zdj?cie w trudnych warunkach? Ja cz?sto do tego si?gam gdy nie nie mog? zda? si? na automatyk?. Raz ustawione parametry czas,przes?ona,iso takie pozostan? czy to b?dzie punktowy,matrycowy czy ?rednio wa?ony. Auto iso w tkaim zestawieniu jest trybem pó?automatycznym i to aparat dostosuje ten czynnik dowolnie wed?ug zmierzonego ?wiat?a. Zgodz? sie do jednego-punktowy stosuje si? w bardzo w?skim zakresie i zastosowaniu i bardziej chyba przy makrofotografii ni? ptasiej bo w???nie ?atwo o niecelny pomiar ze wzgl?du na ruchliwego modela.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:48   

Aquila napisał/a:

U?ywam zazwyczaj priorytetu przes?ony i cz?sto auto iso ale przez pi?? dni u?ywa?em w tych warunkach tylko i wy??cznie trybu M mierzonego centralnie wa?onny, pomiarem lub punktowym zazwyczaj na ?niegu prze?wietlonego wed?ug pomiaru o +1 do 1.5 ev . W wi?kszo?ci zdje? obiekt fotografowany zosta? prawid?owo na?wietlony


Karol, w pierwszych tygodniach mojej przygody z foto stosowalem i tryb przyslony jak rowniez tryb czasu. Niestety mi zaden z tych trybow nie podszedl, bo zawodzil mnie pomiar swiatla.
Dlatego od razu przeszedlem na pelny tryb M i jest ok do dzis dnia. Gdy przeszedlem na N zobaczylem dobrodziejstwo trybu Autoiso, jak bardzo dobrze pomiar radzi sobie ze zmienna sceneria i tylko wtedy go uzywam. Ten tryb opoznia, spowalnia dzialanie AF i serie i stosuja go tylko kiedy musze.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:52   

Irek Malejki napisał/a:
Karol, w pierwszych tygodniach mojej przygody z foto stosowalem i tryb przyslony jak rowniez tryb czasu. Niestety mi zaden z tych trybow nie podszedl, bo zawodzil mnie pomiar swiatla.
Dlatego od razu przeszedlem na pelny tryb M i jest ok do dzis dnia. Gdy przeszedlem na N zobaczylem dobrodziejstwo trybu Autoiso, jak bardzo dobrze pomiar radzi sobie ze zmienna sceneria i tylko wtedy go uzywam. Ten tryb opoznia, spowalnia dzialanie AF i serie i stosuja go tylko kiedy musze.

Zmieniasz temat Irek-to s? Twoj preferencje a ka?dy ma inne s?uszne i skuteczne bardziej lub mniej.Czy zrozumia?e? co mia?em na my?li w po?cie powy?ej i ?e pomiar jakikolwiek nie ma znaczenia w tym przypadku?
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:53   

Aquila napisał/a:
Ile razy dla pewno?ci robi si? próbne zdj?cie w trudnych warunkach? Ja cz?sto do tego si?gam gdy nie nie mog? zda? si? na automatyk?. Raz ustawione parametry czas,przes?ona,iso takie pozostan? czy to b?dzie punktowy,matrycowy czy ?rednio wa?ony.


Zawsze zaczynam od probnego zdjecia.
Karolu, zrob 3 ujecia tej samej sceny na pelnym M.
Np.: skieruj na gruby konar drzewa, ktory jest gesto ogaleziony, ale tak aby byly tez przeswity jasnego nieba.
Zobaczysz co Ci pokazuje drabinka przy punktowym i dostosuj czas, aby drabinka pokazywala dobre naswietlenie.

Ja zrobilem przed chwila ten eksperyment na takich parametrach 1/160s, F/5.6 i ISO 2000 i gdy na matrycowym i centralnie warzonym drabinka pokazala mi dobre naswietlenie jak rowniez oba zdjecia byly dobrze naswietlone.
Na punktowym drabinka pokazala mi zle naswietlenie i musialem wydluzyc czas do 1/60s i wtedy drabinka pokazala dobre naswietlenie, ale po zrobieniu zdjecia okazalo sie, ze konar jest dobrze naswietlony, ale tlo ma ogromny przepal. To chcialem powiedziec opisujac przyklaz z czapla.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-22, 12:57   

siwy49, Twoje ci?g?e wym?drzanie i pouczanie bardziej do?wiadczonych od ciebie w temacie fotografowania ptaków bardzo mnie nakr?ca:)
Ale jak czytam drug? po?ow? tego tekstu
http://eugeniuszszymanski.pl/oferta.html
to sobie tak my?l?, ?e mo?e ty faktycznie wiesz co mówisz, tylko ?e chowasz przed nami te dobre zdj?cia:)
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 13:10   

Irek Malejki napisał/a:
Ja zrobilem przed chwila ten eksperyment na takich parametrach 1/160s, F/5.6 i ISO 2000 i gdy na matrycowym i centralnie warzonym drabinka pokazala mi dobre naswietlenie jak rowniez oba zdjecia byly dobrze naswietlone.
Na punktowym drabinka pokazala mi zle naswietlenie i musialem wydluzyc czas do 1/60s i wtedy drabinka pokazala dobre naswietlenie, ale po zrobieniu zdjecia okazalo sie, ze konar jest dobrze naswietlony, ale tlo ma ogromny przepal. To chcialem powiedziec opisujac przyklaz z czapla.

Nie do ko?ca rozumiem czemu zwracasz uwag? na pomiar punktowy jakbym ja go stosowa? i broni?? NIe wa?ne. W zacytowanej sytuacji zdj?cieowej nie pasuje mi jedna rzecz skoro dwa uj?cia na centralnym i matrycowym mia?y czas 1/160 sek i by?y dobrze na?wietlone to trzeba zapyta? co to znaczy dobrze na?wietlony konar przy 1/60sek w pomiarze punktowym? NIe ma si?y je?eli by?a taka ró?nica w na?wietleniu pomi?dzy konarem a t?em to w dwóch pierwszych konar musia?by? lekko niedo?wietlony.
Nie rozwijajmy ju? w?tków na temat pomiarów i nie róbmy osobistych wycieczek bo to tylko szkodzi forum.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 343
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 13:36   

siwy49 napisał/a:
Irek Malejki napisał/a:
Stosuj pomiar matrycowym. To jest w wiekszosci przypadkow najbardziej udany pomiar swiatla.

Irku nie nie obra? si? ale wi?kszej bzdury nie s?ysza?em, w fotografowaniu ptaków i innych zwierz?t stosuje si? najcz??ciej pomiar punktowy. ;-)


Od tego sie zaczelo Karolu.

Nastepnie pokazalem na przykladzie czapli co zrobi pomiar punktowy i Ty odpisales mi tak:
" Tylko Wy piszecie chyba o pomiarze w którym? z pó?automatycznych trybów typu priorytet przes?ony A czy np dodatkowo auto iso. Je?eli zmierzysz odpowiednio ?wiat?o na bia?ej czapli w trybie ca?kowicie manualnym to nie b?dzie mia?o znaczenia po?niejsze t?o i jego zmiana bo czapla w ka?dym uj?ciu b?dzie prawid?owo na?wietlona."

Wiec z tym sie nie zgodzilem.

A pozniej dyskusja zeszla na inne tory i wyszedl rzeczywiscie troche galimatias :-)
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 13:43   

Aquila napisał/a:
nie róbmy osobistych wycieczek bo to tylko szkodzi forum

Tu masz racj?!!!
Od tej pory tego forumowicza b?d? ignorowa? i jego zaczepki.
Kto? musi by? m?drzejszy.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-22, 13:51   

siwy49 napisał/a:
Kto? musi by? m?drzejszy.


zreszt? jak zawsze :-)
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 12

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak