Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Czy ISO 400 jest nadal standartem?

Czy ISO 400 jest nadal standartem?
Autor Wiadomość

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-19, 15:05   Czy ISO 400 jest nadal standartem?

No wlasnie, takie pytanie nasuwa mi sie coraz czesciej. Mamy do dyspozycji aparaty cyfrowe, ktore pozwalaja na stosowanie wyzszych ISO.
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2014-01-19, 19:46   

Irek Malejki napisał/a:
No wlasnie, takie pytanie nasuwa mi sie coraz czesciej.

Mi jak się jakieś dziwne pytania i wątpliwości sprzętowe/techniczne nasuwają coraz częściej, to znaczy, że dawno w terenie z aparatem nie byłem :mrgreen:

Co do ISO, jak można i potrzeba to trzeba, tym bardziej jak najnowsze korpusy oferują ogromne możliwości :-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-19, 22:35   

Slawek, chyba Masz racje, takie prawdziwe budy zaczna mi sie w polowie marca.
A tak przychodza do lba pomysly durne, jak np. a moze zmienic 500 na 400 :-D , zeby po chwili stuknac sie w leb, ze po kiego grzyba.
Wracajac do ISO to i tak juz nie boje sie stosowac nawet i 6400, w koncu robie dla siebie :-)
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-19, 23:04   

nigdy tego niewiesz kiedy cos zrobisz dla kogosc i z tym 6400 to chyba bym uwazal
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-19, 23:15   

Marku Masz racje, ale z drugiej strony to tylko hobby i poeksperymentowac tez trzeba :-)
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-20, 09:50   

eksperymenty jak najbardziej sam zanim przezucilem sie na iso 1600 2500 trwalo duzo czasu za duzo
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2014-01-20, 21:04   

Ja jestem z siebie dumny bo ostatnio zacząłem stosować iso 640 a nawet 800 :-) Zawsze unikałem tak wysokich iso jak ognia, a jest całkiem ok. Ile ja bym dał żeby mój 7d mniej szumiał.
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna Żelichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1581
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-20, 21:46   

Mnie się zdarza 1250 w moim Nikonie D7000, ale - co z tego, jak nie wiem co z pozostałymi parametrami. :roll: Ja bez przerwy muszę kombinować z EV - najczęściej fotografuję na -0,3 lub - 0,7. Największa moja bolączka to przepalenia ... F tez przymykam.
No już cicho-sza - jestem słaba w tych technicznych sprawach. :-/ :oops: :cry:
_________________
Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-20, 22:18   

Cytat:
Ja bez przerwy muszę kombinować z EV - najczęściej fotografuję na -0,3 lub - 0,7

to dobrze ze wiesz po co to masz i ze kombinujesz :)

a na przepaly to wlasnie korekcja najlepsza
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna Żelichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1581
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-20, 22:33   

Marek Paluch napisał/a:
a na przepaly to wlasnie korekcja najlepsza


No właśnie ...
Może też problem tkwi w tym, że najczęściej nie mogę sobie pozwolić na fotografowanie o dobrej godzinie: porannej czy wieczornej ... Rzadko mam taką okazję, żeby popołudniowe słoneczko dostać :(
A w dzień, to wiadomo, walka z przepałami tragiczna w skutkach, dla fotografa ... :klup2:
_________________
Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-20, 23:13   

dlatego trzeba wybierac miejsca zaciemnione ale niestety nie zawsze nam tam pitaszki chca przyleciec :mrgreen:
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Adam Fichna 
niemowa



Dołączył: 14 Wrz 2012
Posty: 80
Skąd: Olza, Dolina Górnej Odry

Wysłany: 2014-01-20, 23:34   

Marcin Stefańczyk napisał/a:
Ja jestem z siebie dumny bo ostatnio zacząłem stosować iso 640 a nawet 800 :-) Zawsze unikałem tak wysokich iso jak ognia, a jest całkiem ok. Ile ja bym dał żeby mój 7d mniej szumiał.


U mnie to samo. hehe Strach przed używaniem wyższego ISO niż 400 w moim 7D już minął :)
_________________
http://www.facebook.com/a...tography?ref=hl
 
 

Maciek111 
małomówny


Dołączył: 15 Paź 2010
Posty: 234
Skąd: Sanok

Wysłany: 2014-01-21, 01:38   

Haniu zmień może sposób pomiaru światła . U mnie pomaga. Punktowy jednak nie jest najlepszym rozwiązaniem.
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 09:01   

Marcin Stefańczyk napisał/a:
Ja jestem z siebie dumny bo ostatnio zacząłem stosować iso 640 a nawet 800 :-) Zawsze unikałem tak wysokich iso jak ognia, a jest całkiem ok. Ile ja bym dał żeby mój 7d mniej szumiał.


Marcin, mialem podobne zdanie do Ciebie do momentu zakupu D800, wtedy tez mimo ze D700 pozwalal mi na stosowanie troche wyzszych ISO niz ISO 400, to i tak byla to dla mnie swietosc.
Dopiero jak zrobilem dosyc dobre ujecia na D800 na ISO 3200 i bylo to zaakceptowane przez forumowiczow, otworzyly mi sie oczy. Ze jednak mozna probowac stosowac wyzsze ISO niz 400.
Oczywiscie nie od razu ISO 3200 czy wyzsze, ale napewno cos powyzej ISO 400.
Dlatego zalozylem ten temat, aby poznac Wasze zdanie :-D

Zmien 7D na 5D mk3 i dopiero wtedy otworza Ci sie oczy z niedowierzania :shock:
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-21, 12:51   

Dla przykładu zamieszczam poniżej zdjęcie wykonane w kiepskich warunkach i jest to krop -ISO 3200

_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-21, 15:36   

Marcin Stefańczyk, Adam Fichna, Z 7D 800 to raczej spokojnie ;-) , a przecież wyższe można odszumić, pod spodem ISO 1250 i 1600 odszumiane. kliknijcie na zdjęcie dwa razy

1 ISO 1250 EV -0,3 więc niedoświetlone, co powoduje większe szumy



2 ISO 1600 EV 0 plik

_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 16:39   

Iso 6400 nieodszumiane- czy mozna sie go bac?

_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-21, 17:01   

Irek Malejki napisał/a:
Iso 6400 nieodszumiane- czy mozna sie go bac?


To nie jest tak - wszystko zależy do jakich celów chcemy zdjęcia użyć i w jakim rozmiarze np: do druku wymagana minimalna rozdzielczość to 280-300 piks. na cal, dla internetu 72 piks. na cal.
To już istotna różnica.
Irku spróbuj to zdjęcie skadrować w wymiarach np: 60 cm x 40 cm 300 ppi., bo chcesz je wydrukować to wówczas zobaczysz czy ISO 6400 jest użyteczne. ;-)
Moim skromnym zdaniem z Nikona D800 żeby można wykorzystać zdjęcie do druku w formacie przynajmniej A3 (B3) użyteczne ISO to 1500 przy precyzyjnym naświetleniu w niezłych warunkach oświetleniowych.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Adam Fichna 
niemowa



Dołączył: 14 Wrz 2012
Posty: 80
Skąd: Olza, Dolina Górnej Odry

Wysłany: 2014-01-21, 19:51   

BOJAN napisał/a:
Marcin Stefańczyk, Adam Fichna, Z 7D 800 to raczej spokojnie ;-) , a przecież wyższe można odszumić


Rafał właśnie chodzi mi o to że coraz lepiej u mnie z obróbka zdjęć ostatnio i dlatego sie juz nie boję. Chodzi oczywiście o większe formaty bo formaty małe jak np. 900x600 to pikuś.

Tak poza tym to kiedy scena jest dobrze oświetlona to się nie trzeba przejmować wysokim iso gorzej w ciemnych miejscach i kiedy kropujemy. Właśnie dlatego w końcu czas na zmianę puchy.
_________________
http://www.facebook.com/a...tography?ref=hl
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna Żelichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1581
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-21, 20:49   

Adam Fichna napisał/a:
Tak poza tym to kiedy scena jest dobrze oświetlona to się nie trzeba przejmować wysokim iso gorzej w ciemnych miejscach i kiedy kropujemy.


O, to teraz ja zadam najbardziej nieprofesjonalne pytanie, ale ... co tam .... może mnie nie wyśmiejecie :-/ - myślałam, że wysokie ISO jest po to, żeby móc fotografować w złych warunkach oświetleniowych. Bo kiedy są dobre warunki, to po co ustawiać wysokie ISO?
Jaki parametr idzie w parze z wysokim ISO w dobrych warunkach oświetleniowych? Czemu taka kombinacja służy?
To nie jest tak, że zupełnie nie kumam, ale jak mi ktoś kilka zdań napisze, to mi się puzzle wreszcie może ułożą do końca ... :roll:
_________________
Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 21:56   

Hanka napisał/a:
. Bo kiedy są dobre warunki, to po co ustawiać wysokie ISO?
Jaki parametr idzie w parze z wysokim ISO w dobrych warunkach oświetleniowych? Czemu


Haniu, im wyzsze ISO tym krotszy czas i po to chcielibysmy wyzszego ISO, aby moc korzystac z krotszego casu.
Zamrozic czas.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna Żelichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1581
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2014-01-21, 22:07   

Irku, bardzo Ci dziękuję ... Tak myślałam.
Kiedyś robiłam takie próby, ale mi to nie wychodziło.
Trzeba jeszcze pokombinować z przysłoną i EV, prawda?
_________________
Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-21, 22:37   

Haniu, zawsze mozesz pokombinowac, ale po co?
Sprobuj na M i wtedy ustaw sobie na stale przyslone np-. f2.8 i ISO 400 i reguluj czasem wedlug natezenia swiatlem. Stosuj pomiar matrycowym. To jest w wiekszosci przypadkow najbardziej udany pomiar swiatla.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 09:46   

Irek Malejki napisał/a:
Stosuj pomiar matrycowym. To jest w wiekszosci przypadkow najbardziej udany pomiar swiatla.

Irku nie nie obraź się ale większej bzdury nie słyszałem, w fotografowaniu ptaków i innych zwierząt stosuje się najczęściej pomiar punktowy. ;-)
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-22, 10:02   

Gienku uzywajac slow "wiekszych bzdur " ktos moze wylac ci zimny kubel pomyj, fekalii na glowe za to :)
a gdzie to wyczytales ??
ja osobiscie uzywam pomiaru wielosegmentowego i nigdy nie uzylem jeszcze punktowego bo mi nie odpowiada ale jestem amatorem tylko a przedewszystkim analfabeta
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 10:16   

Marek Paluch napisał/a:
a gdzie to wyczytales ??

Marku za słowo od razu przeprosiłem, a jeśli chodzi gdzie wyczytałem to choćby instrukcja do aparatu.
Jeśli chce się mieć dobrze naświetlonego ptaka, to tło jest chyba mniej ważne, więc samo przez się nasuwa się że pomiar punktowy w ostateczności pomiar centralnie ważony, jeżeli plan jest w miarę jednolity. :-)
A tak na marginesie niech każdy sam dojdzie do tego jaki mu pasuje pomiar.
Ja sobie nie wyobrażam fotografowania np. kruka na śniegu przy pomiarze matrycowym. :-)
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-22, 10:24   

przyznam sie jako analfabeta nie czytalem zadnej instrukcji :)

kiedys chyba testowalem ten punktowy w zime na sniegu i nie podobalo mi sie to ale sprawdze to jeszcze raz z ciekawosci
a instrukcji i tak nie rusze :mrgreen:

Cytat:
Marku za słowo od razu przeprosiłem


wiem ze przeprosiles tylko po co przepraszac za slowa z gory jesli mozna ich nie uzywac i nie trzeba przepraszac :)
mozna tez komus napluc w gebe i tez go przeprosic lub wcisnac mu ciemnote ze deszcz pada :mrgreen:
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 10:32   

Wiem że wielu mi znajomych fotografów stosuje pomiar o jakim pisałem, więc nie będę się na nich powoływał bo wiem z góry co mi odpowiesz.
Każdy powinien sam zdecydować co mu pasuje.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4140
Skąd: Opole

Wysłany: 2014-01-22, 10:39   

mysle ze jak sie wypowie kilak osob jakiego pomiaru uzywaja to sie mozemy zdziwic :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 10:42   

Marek Paluch napisał/a:
mysle ze jak sie wypowie kilak osob jakiego pomiaru uzywaja to sie mozemy zdziwic :)

Też tak myślę, mnie już nic nie zaskoczy. :-)
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 11:08   

Trzeba chyba oddzielny wątek założyć odnośnie pomiaru bo tu o iso jest...
Jak oświetenie jest w miarę jednolicie rozłożone i poprawnie się naświetli to i iso 3200 w d800 daje radę. W większości sytucji staram się nie przekraczać iso 1600-2000 w fotografii przyrodniczej. Przy portretach ludzi można iść znacznie dalej z iso. Najgorsze dla aparatów jest chyba brak światła i ciemna zieleń w tle. Nie znam aparatu który ładnie oddaje kolorystykę i nie szumi mocniej w takich warunkach.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 11:22   

Gienek, nie obrazilem sie, bo od razu przeprosiles :mrgreen: Spoko spoko.

A tak powaznie to wielokrotnie eksperymentowalem z kazdym pomiarem, zarowno kiedys z C jak i teraz w N.
Pomiar punktowy to specyficzny i bardzo dokladny pomiar, ale wez sytuacje gdy fotografujesz biala czaple o swicie jeszcze przed wschodem slonca. Czapla jest biala, a tlo szarobure. I co Ci pokaze pomiar punktowy, gdy Masz wycelowany pkt AF na jej glowe? Piekny pomiar punktowy. A teraz czapla zobaczyla rybke i blyskawicznym ruchem przesunela glowe w strone tafli wody a Ty cala seria i jestes szczesliwy, ze Masz piekna akcje na pomiarze punktowym. Ale, ale... zagladasz na podglad i co widzisz....? Cala seria piekna z przepalona biala czapla. KOSZ :zly: :zly: :zly: :cry:
Dla mnie pomiar punktowy to bardzo trudny kawalek tortu fotograficznego i tylko do statycznych ujec, bo ja jestem tylko amator i za cienki bolek :mrgreen:
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 11:46   

Irku dlatego też napisałem o pomiarze centralnie ważonym, w specyficznych warunkach używam też i pomiaru matrycowego tym bardziej że można się w tych trybach się szybko przełączać.
Jeśli chodzi o ustawienia to przekonałem się do tego co pisał Sławek Wojtczak: tryb manualny i auto ISO, które można ograniczyć do np. 1500 ISO a czas i przysłonę zastosować wg własnych potrzeb.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 11:51   

Tylko Wy piszecie chyba o pomiarze w którymś z półautomatycznych trybów typu priorytet przesłony A czy np dodatkowo auto iso. Jeżeli zmierzysz odpowiednio światło na białej czapli w trybie całkowicie manualnym to nie będzie miało znaczenia poźniejsze tło i jego zmiana bo czapla w każdym ujęciu będzie prawidłowo naświetlona.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:07   

Aquila napisał/a:
Tylko Wy piszecie chyba o pomiarze w którymś z półautomatycznych trybów typu priorytet przesłony A czy np dodatkowo auto iso. Jeżeli zmierzysz odpowiednio światło na białej czapli w trybie całkowicie manualnym to nie będzie miało znaczenia poźniejsze tło i jego zmiana bo czapla w każdym ujęciu będzie prawidłowo naświetlona.


Karol, nie, tu sie mylisz.
Sprobuj Karol punktowym w podobnej sytuacji jak opisalem z czapla, zrob 2 zdjecia na pelnym M i efekt zobaczysz od razu. Pomiar punktowy reaguje na zmiane naswietlenia i albo przepali albo niedoswietli w zaleznosci od zmiany naswietlenia punktu.
Zgodze sie, ze jezeli przelacze na Autoiso, to ten tryb sam zmieni naswietlenie i zmieni ISO. Tryb Autoiso jest bardzo fajny i bezpieczny, jak i pomiar matrycowy- DLA MNIE. Ale jesli mam stabilne tlo to robie na pelnym M i pomiar matrycowy.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:13   

Nie mylę się bo przykład masz w moim zdjęciu przedniego. Sytuacja: dość jeszcze wysokie słońce przez co naświelony śnieg,ciemna ściana świerkowego lasu,dość ciemno upierzony ptak oświetlony słońcem a tło w cieniu. Gdybym robił na którymkolwiek z półautomatycznych trybów miałbym potężne problemy z poprawnym naświetleniem.
Używam zazwyczaj priorytetu przesłony i często auto iso ale przez pięć dni używałem w tych warunkach tylko i wyłącznie trybu M mierzonego centralnie ważonny, pomiarem lub punktowym zazwyczaj na śniegu prześwietlonego według pomiaru o +1 do 1.5 ev . W większości zdjeć obiekt fotografowany został prawidłowo naświetlony
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
Ostatnio zmieniony przez Aquila 2014-01-22, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 12:17   

Karolu ja wyraźnie napisałem: tryb manualny czyli "M" i auto ISO, które można ograniczyć do np. 1500 ISO a czas i przysłonę zastosować wg własnych potrzeb.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-22, 12:17   

Jak zaczynałem fotografować, to używałem punktowego, do póki bardziej doświadczeni uświadomili mi że robie źle. 90 może 95% moich zdjęć to pomiar matrycowy. No ale przecież Ci co mi doradzali pewnie też nie czytali instrukcji, a ja też jestem tylko amatorem.
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:25   

siwy49 napisał/a:
Karolu ja wyraźnie napisałem: tryb manualny czyli "M" i auto ISO, które można ograniczyć do np. 1500 ISO a czas i przysłonę zastosować wg własnych potrzeb.

Auto iso w wymienionej przez Irka i przeze mnie sytuacji zrobi dokładnie to samo co tryb A bo wraz ze zmianą tła,kolorystyki otoczenia aparat dostosuje według swojego pomiaru iso a to wpłynie że nasz czas i przesłona są niewystarczające by zapanować nad ekspozycją. Auto iso jest wygodne przy w miarę stabilnych warunkach i podobnej kolorystyce,naświetleniu modela i tła
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:38   

Aquila napisał/a:
Auto iso jest wyodne przy w miarę stabilnych warunkach i podobnej kolorystyce,naświetleniu modela i tła


Karolu, niestety nie zgodze sie z Toba
Wlasnie tryb Autoiso w M jest bardzo dobry w zmiennej i niestabilnej scenerii. Automatyka od ISO reaguje na zmiane naswietlenia sceny i dobiera odpowiednio ISO, pozostawiajac wybrane przeze mnie stale parametry czasy i przyslony.
Natomiast w pelnym trybie M pomiar punktowy jest bardzo zmienny i mierzy naswietlenie tylko bardzo malego wycinka sceny-3% i jesli biala glowa czapli Ci ucieknie z punktowego pomiaru, to w tym momencie pomiar punktowy zmierzy Ci szarobure tlo i rozjasni tlo i bedziesz Mial przepal czapli.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 12:40   

BOJAN napisał/a:
No ale przecież Ci co mi doradzali pewnie też nie czytali instrukcji

Pewnie nie umieli czytać, a Twoje zaczepki w stosunku do mnie przestały mnie obchodzić, bo przecież wiadomo że do mnie pijesz, ale mnie już to ani ziębi ani parzy.
Jesteś człowiekiem upartym, zarozumiałym i zadufanym w sobie i nic się na to nie poradzi - napisałeś już wcześniej że jestem od początku Twoim "Gwiazdorem" i niech tak pozostanie.
Więcej nie będę prowadził polemiki z Tobą na tym Forum i jak masz trochę kultury to odczep się od mojej osoby.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:45   

Zupełnie się nie rozumiemy Irek i mówimy o dwóch różnych sytuacjach. Ile razy dla pewności robi się próbne zdjęcie w trudnych warunkach? Ja często do tego sięgam gdy nie nie mogę zdać się na automatykę. Raz ustawione parametry czas,przesłona,iso takie pozostaną czy to będzie punktowy,matrycowy czy średnio ważony. Auto iso w tkaim zestawieniu jest trybem półautomatycznym i to aparat dostosuje ten czynnik dowolnie według zmierzonego światła. Zgodzę sie do jednego-punktowy stosuje się w bardzo wąskim zakresie i zastosowaniu i bardziej chyba przy makrofotografii niż ptasiej bo wąłśnie łatwo o niecelny pomiar ze względu na ruchliwego modela.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:48   

Aquila napisał/a:

Używam zazwyczaj priorytetu przesłony i często auto iso ale przez pięć dni używałem w tych warunkach tylko i wyłącznie trybu M mierzonego centralnie ważonny, pomiarem lub punktowym zazwyczaj na śniegu prześwietlonego według pomiaru o +1 do 1.5 ev . W większości zdjeć obiekt fotografowany został prawidłowo naświetlony


Karol, w pierwszych tygodniach mojej przygody z foto stosowalem i tryb przyslony jak rowniez tryb czasu. Niestety mi zaden z tych trybow nie podszedl, bo zawodzil mnie pomiar swiatla.
Dlatego od razu przeszedlem na pelny tryb M i jest ok do dzis dnia. Gdy przeszedlem na N zobaczylem dobrodziejstwo trybu Autoiso, jak bardzo dobrze pomiar radzi sobie ze zmienna sceneria i tylko wtedy go uzywam. Ten tryb opoznia, spowalnia dzialanie AF i serie i stosuja go tylko kiedy musze.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 12:52   

Irek Malejki napisał/a:
Karol, w pierwszych tygodniach mojej przygody z foto stosowalem i tryb przyslony jak rowniez tryb czasu. Niestety mi zaden z tych trybow nie podszedl, bo zawodzil mnie pomiar swiatla.
Dlatego od razu przeszedlem na pelny tryb M i jest ok do dzis dnia. Gdy przeszedlem na N zobaczylem dobrodziejstwo trybu Autoiso, jak bardzo dobrze pomiar radzi sobie ze zmienna sceneria i tylko wtedy go uzywam. Ten tryb opoznia, spowalnia dzialanie AF i serie i stosuja go tylko kiedy musze.

Zmieniasz temat Irek-to są Twoj preferencje a każdy ma inne słuszne i skuteczne bardziej lub mniej.Czy zrozumiałeś co miałem na myśli w poście powyżej i że pomiar jakikolwiek nie ma znaczenia w tym przypadku?
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 12:53   

Aquila napisał/a:
Ile razy dla pewności robi się próbne zdjęcie w trudnych warunkach? Ja często do tego sięgam gdy nie nie mogę zdać się na automatykę. Raz ustawione parametry czas,przesłona,iso takie pozostaną czy to będzie punktowy,matrycowy czy średnio ważony.


Zawsze zaczynam od probnego zdjecia.
Karolu, zrob 3 ujecia tej samej sceny na pelnym M.
Np.: skieruj na gruby konar drzewa, ktory jest gesto ogaleziony, ale tak aby byly tez przeswity jasnego nieba.
Zobaczysz co Ci pokazuje drabinka przy punktowym i dostosuj czas, aby drabinka pokazywala dobre naswietlenie.

Ja zrobilem przed chwila ten eksperyment na takich parametrach 1/160s, F/5.6 i ISO 2000 i gdy na matrycowym i centralnie warzonym drabinka pokazala mi dobre naswietlenie jak rowniez oba zdjecia byly dobrze naswietlone.
Na punktowym drabinka pokazala mi zle naswietlenie i musialem wydluzyc czas do 1/60s i wtedy drabinka pokazala dobre naswietlenie, ale po zrobieniu zdjecia okazalo sie, ze konar jest dobrze naswietlony, ale tlo ma ogromny przepal. To chcialem powiedziec opisujac przyklaz z czapla.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-22, 12:57   

siwy49, Twoje ciągłe wymądrzanie i pouczanie bardziej doświadczonych od ciebie w temacie fotografowania ptaków bardzo mnie nakręca:)
Ale jak czytam drugą połowę tego tekstu
http://eugeniuszszymanski.pl/oferta.html
to sobie tak myślę, że może ty faktycznie wiesz co mówisz, tylko że chowasz przed nami te dobre zdjęcia:)
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2014-01-22, 13:10   

Irek Malejki napisał/a:
Ja zrobilem przed chwila ten eksperyment na takich parametrach 1/160s, F/5.6 i ISO 2000 i gdy na matrycowym i centralnie warzonym drabinka pokazala mi dobre naswietlenie jak rowniez oba zdjecia byly dobrze naswietlone.
Na punktowym drabinka pokazala mi zle naswietlenie i musialem wydluzyc czas do 1/60s i wtedy drabinka pokazala dobre naswietlenie, ale po zrobieniu zdjecia okazalo sie, ze konar jest dobrze naswietlony, ale tlo ma ogromny przepal. To chcialem powiedziec opisujac przyklaz z czapla.

Nie do końca rozumiem czemu zwracasz uwagę na pomiar punktowy jakbym ja go stosował i bronił? NIe ważne. W zacytowanej sytuacji zdjęcieowej nie pasuje mi jedna rzecz skoro dwa ujęcia na centralnym i matrycowym miały czas 1/160 sek i były dobrze naświetlone to trzeba zapytać co to znaczy dobrze naświetlony konar przy 1/60sek w pomiarze punktowym? NIe ma siły jeżeli była taka różnica w naświetleniu pomiędzy konarem a tłem to w dwóch pierwszych konar musiałbyć lekko niedoświetlony.
Nie rozwijajmy już wątków na temat pomiarów i nie róbmy osobistych wycieczek bo to tylko szkodzi forum.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 341
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2014-01-22, 13:36   

siwy49 napisał/a:
Irek Malejki napisał/a:
Stosuj pomiar matrycowym. To jest w wiekszosci przypadkow najbardziej udany pomiar swiatla.

Irku nie nie obraź się ale większej bzdury nie słyszałem, w fotografowaniu ptaków i innych zwierząt stosuje się najczęściej pomiar punktowy. ;-)


Od tego sie zaczelo Karolu.

Nastepnie pokazalem na przykladzie czapli co zrobi pomiar punktowy i Ty odpisales mi tak:
" Tylko Wy piszecie chyba o pomiarze w którymś z półautomatycznych trybów typu priorytet przesłony A czy np dodatkowo auto iso. Jeżeli zmierzysz odpowiednio światło na białej czapli w trybie całkowicie manualnym to nie będzie miało znaczenia poźniejsze tło i jego zmiana bo czapla w każdym ujęciu będzie prawidłowo naświetlona."

Wiec z tym sie nie zgodzilem.

A pozniej dyskusja zeszla na inne tory i wyszedl rzeczywiscie troche galimatias :-)
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2014-01-22, 13:43   

Aquila napisał/a:
nie róbmy osobistych wycieczek bo to tylko szkodzi forum

Tu masz rację!!!
Od tej pory tego forumowicza będę ignorował i jego zaczepki.
Ktoś musi być mądrzejszy.
_________________
http://eugeniuszszymanski.pl/
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2014-01-22, 13:51   

siwy49 napisał/a:
Ktoś musi być mądrzejszy.


zresztą jak zawsze :-)
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak